Prvi fotografski atelijer u Zagrebu | Franjo D. Pommer


Gdje se točno nalazio atelijer F.D.Pommera, prvog stalnog fotografa u Zagrebu? Znamo da je bio u kući na adresi Vijećnička ulica br. 10 i da se ta ulica danas zove Kuševićeva. Međutim, nigdje nisam našao broj ulice i postoji li možda neka fotografija te kuće? Igrom ironije u istoj ulici danas se nalazi Gradski zavod za zaštitu spomenika. Tko je kompetentniji dati odgovor na to pitanje nego li oni?

second-military-survey-1806-1869

 


 

Datum: 31. kolovoza 2016. u 09:34:52 CEST
Za: zastita.spomenika@zagreb.hr
Predmet: Molim informaciju

Poštovani,

Bio bih Vam neizmjerno zahvalan ako bi mi mogli pomoć informacijom na jedno pitanje vezano za povijest Kuševićeve ulice u kojoj se nalazi Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

 

Ova ulica prije je nosila naziv Vijećnička ulica, a na broju 10 nalazio se prvi stalni fotografski atelijer u Zagrebu. Ta informacija poznata mi je iz „Dopuna životu i radu Franje Pommera, prvoga rezidentnog zagrebačkog fotografa*“ Hrvoja Gržine iz Hrvatskog državnog arhiva, Zagreb.

Molim Vas, možete li mi reći koja je to danas zgrada, odnosno koji kućni broj u Kuševićevoj ulici? Postoji li fotografija, stara ili nova o toj kući ili bilo kakva informacija o njoj.

Unaprijed zahvalan

Robert Gojević

* „Franjo Pommer rođen je 1818. godine u Danskoj. Sačuvani izvori govore kako je u Zagreb došao najkasnije 1852. godine i zaposlio se kao dekorater u kazalištu. Dvije godine kasnije novine ga, zajedno s Josephom Kallainom, spominju kao suvlasnika fotografskog atelijea u gornjogradskoj Vijećničkoj ulici kbr. 10 (danas Kuševićeva ulica) u kojem je snimljen uspješan portret primadone Kammerer. Spomenuti napis predstavlja najraniji poznati podatak o adresi Pommerova zagrebačkog ateljea.“

 


 

KLASA:612-08/2016-01/374

URBROJ: 251-18-02-16-2

U Zagrebu, 2.9.2016.

Robert Gojević

 

Predmet: Fotografski atelijer Franje Pommera, Vijećnička ulica 10

– obavijest

 

U svezi s Vašim upitom o današnjoj adresi kuće Vijećnička 10, danas Kuševićeva, u kojoj se nalazio fotografski atelijer Franje Pommera, obavještavamo Vas da ta kuća danas više ne postoji. Kuća u Vijećničkoj ulici 10 u kojoj je 1856.-1875. bio Pommerov atelijer, kasnije Kuševićeva 4, nalazila se na mjestu današnjeg krila Stare gradske vijećnice, Kuševićeva 2, dograđenog 1911. godine. Fotografiju kuće u dokumentaciji Zavoda ne posjedujemo.

 

S poštovanjem,

PROČELNIK

Silvije Novak, prof.

 

GRAD ZAGREB

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode

Kuševićeva 2, 10000 Zagreb

 


 

ulica-josipa-kusevica

 


 

muzej-grada-zagreba

 

Stare fotografije Vijećničke ulice ne postoje, a na najstarijim fotografijama na kojima se nazire ulaz u ulicu već se vidi Stara gradska vijećnica.

Fotografije iz arhiva Muzeja grada Zagreba
lijevo | Čirilmetodska ulica, pogled na crkvu Sv.Marka,
desno | kula Lotrščak i crkva Sv. Čirila i Metoda,