Disdéri | uspon i pad


Disdéri je upropastio fotografe koji se nisu prilagodili jeftinoj proizvodnji fotografija malog formata poznatom pod imenom Carte de Visite koju je on patentirao i proslavio. Fotografi umjetnici koji su sve sami radili u atelijeru i jako pazili kako bi trebao izgledat kvalitetan umjetnički portret nestali su sa scene jer su njihove fotografije velikog formata bili preskupe za prosječnu publiku.

Za 20 franaka Disdéri je naplaćivao 12 Carte de Visite s jednom pozom ili 30 franaka za 25 karti u dvije poze. Dnevno je mogao proizvesti 2400 Carte de Visite kartica, a devedeset zaposlenika brinulo se da narudžba bude isporučena u 48 sati.

Uživajući u svojoj slavi Disdéri se sve više bavio nekretninama, a sve manje fotografijom. Dok su drugi u njegovom velikom atelijeru radili umjesto njega on je živio rasipničkim i luksuznim životom. Uskoro se pojavila gomila atelijera, a otvarali su ih ljudi raznih zanimanja gladni profita. Veliki broj njih prije nisu fotografirali jer su dolazili iz raznih struka, a svi oni prilagođavali su se ukusu široke publike potpuno se udaljivši od umjetničke fotografije. Zbog tako velike ponude drugih atelijera Disdéri je počeo gubiti klijente, a njegovo bogatstvo polagano je nestajalo zbog rasipništva. Na koncu ostao je bez atelijera i ostalih nekretnina u Parizu. Nije mu drugo preostalo nego da fotografira po Francuskim ljetovalištima pod nekad slavnim imenom, a na koncu do kraja propada u Nici umirući gluh i poluslijep u ubožnici.

više o Disdériu