Prva nagrada | foto natječaj Argonaut 2018


U nedjelju 5.8.2018. je s početkom u 18 sati u galeriji boutique hotela Kaštel Motovun svečano otvorena izložba Argonaut 2018 – „Zub vremena”, koju čini 50 odabranih fotografija iz istoimenog foto natječaja. Na foto natječaj Argonaut 2018 se odazvao respektabilan broj od 125 autora/ica koji su sa svojih 576 fotografija “doplovili” u Motovun poput suvremenih foto Argonauta. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno našeg Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja, koji se održava drugu godinu zaredom.

Stručni žiri u sastavu Branimir Ritonja (ugledni slovenski fotograf, umjetnički voditelj Fotogalerije Stolp, direktor Festivala fotografije Maribor, predsjednik Fotokluba Maribor), Hrvoje Mahović (predsjednik Fotokluba Zagreb) i David Matković (predstavnik organizatora, predsjednik Udruge fotografa Fotovun) je izabrao dobitnike triju novčanih nagrada i sedam pohvala za doprinos umjetničkoj kvaliteti izložbe.

Katalog izložbe fotografija „Zub vremena” možete pogledati ovdje: KATALOG IZLOŽBE ARGONAUT 2018 – ZUB VREMENA

Prvu nagradu i novčanu nagradu je osvojio Robert Gojević s fotografijom naziva Pero Kvrgić, koja je snimljena tehnikom ambrotipije (stvaranje unikatne fotografije na staklu – engl. wet plate), a prikazuje portret našeg proslavljenog kazališnog glumca Pere Kvrgića. Njegov zamišljen i sjetan pogled u kombinaciji sa sijedom kosom i naboranim licem predstavlja žal za prošlim vremenima te djelovanje “zuba vremena” na čovjeku koji je simbol dugovječnosti i trajnosti. Drugu nagradu žirija je osvojio Krunoslav Večenaj s fotografijom Stari majstor, koja prikazuje starog fotografa naboranog lica u atmosferičnoj trošnoj sobici. Fotoaparat koji je izvan fokusa u odnosu na ostatak kompozicije na simboličan prikazuje ruke koje se pod djelovanjem “zuba vremena” tresu, no to ne uspijeva zaustaviti čovjeka u njegovoj ljubavi prema fotografiji. Treću nagradu je osvojio Dalibor Andres s fotografijom Utočište života, koja prikazuje potopljenu brodicu koja na dnu mora koju polako izjeda “zub vremena” no podvodni joj život i plavetnilo mora daje posebnu, iznova otkrivenu ljepotu.