Playboy intervju


FOTOGRAFIJE S DAHOM PROŠLOSTI

Wet Plate ili potpunije Wet Plate Collodion proces je kojim se ručno izrađuje unikatna negativ fotografija na staklu, tzv. ambrotipija. Tehnika je izumljena prije više od 160 godina, a njome se danas strastveno bavi i Zagrepčanin Robert Gojević.

piše: Nika Ostoić | snimila: Violeta Šunić

 

Playboy-1-Robert-Gojevic-web

Playboy-2-Robert-Gojevic-web

Playboy-3-Robert-Gojevic-web

Nemojte se začuditi ako nam ulete specijalci – upozorava nas smijući se Robert Gojević dok ulazimo u njegov fotografski studio pokazujući nam odmah police prepune kemikalija.

– Kako sve te čudne kemikalije još čudnijih imena naručujem iz raznih krajeva Europe, a sve se dostavljaju u firmu moje supruge, kolege je na poslu malo čudno gledaju, a ona me redovito podsjeća da se ne iznenadim kad nam jednoga dana doma kroz prozore ulete specijalne policijske elitne snage misleći da se valjda bavimo kemijskim oružjem ili sklapanjem nekakvih bombi…
Kalijev jodid, kalijev bromid, kolodij, eter, srebrov nitrat, željezni sulfat, ledena octena kiselina, čisti alkohol, kristali natrijevog tiosulfata, gum sandarac, lavandino ulje i destilirana voda – sve to je potrebno da bi se proizvelo ono zbog čega smo posjetili slikara i fotografa Roberta Gojevića, a to je – Wet Plate fotografija.

Kako uopće laiku pojasniti što je to, pitamo ga?

– Wet Plate ili potpunije Wet Plate Collodion zapravo je proces kojim se ručno izrađuje unikatna negativ fotografija na staklu, tzv. ambrotipija, a izumio ga je još 1851. Britanac Frederick Scott Archer. Glavni razlog zbog kojeg sam se odlučio baviti ovom vrstom fotografije svakako je poseban vizualni doživljaj i specifična atmosfera – pojašnjava nam dok nas vodi kroz svoj studio.
– Većina fotografa, možda čak više stranih nego domaćih, pamti me po mojim kompliciranim digitalnim obradama u kojima sam se trudio postarati fotografiju kako bih dobio atmosferu nekih davno izgubljenih vremena. Čim sam otkrio da postoji tako star i zanimljiv proces, bilo je samo pitanje vremena kad ću se okušati u njemu, a tu je i drugi razlog zašto baš ta vrsta fotografije – kao velik ljubitelj fotografije koji se okušao u kojekakvim fotografskim tehnikama, osjećao sam potrebu za težim i kompliciranijim izazovima. Danas je svatko fotograf i ta masovna proizvodnja fotografija – koja u više od 90% slučajeva zauvijek ostaje u digitalnom formatu – opasno je narušila valoriziranje fotografije. Baviti se fotografijom u kojoj je sva oprema ručne izrade, a sve kemikalije miješate sami, velik je izazov. Za ovu vrstu ne postoji svjetlomjer, a bez tamne komore u blizini ne možete uopće fotografirati. Kad se sveukupno izračuna, za jednu ovakvu fotografiju potrebno je sat vremena, što znači da morate biti tip osobe koja putovanje voli jednako i sam cilj…