Photodays 2016 | Muzej za umjetnost i obrt


Josip Klarica | Dubravka Osrečki Jakelić | Robert Gojević … u pozadini fotografije: Miljenko Jergović | Miro Gavran | Tihana Lazovich | Mirko Ilić

Među finalistima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays osam je hrvatskih autora. Čak troje njih osvojilo je prva mjesta: Davor Konjikušić u kategoriji Umjetnički koncept, Marina Ćorić u kategoriji Akt/Tijelo i Robert Gojević u kategoriji Portret. U istoj kategoriji na drugom mjestu nalazi se Zvonimir Tanocki i Marin Mešter na trećoj poziciji. U kategoriji Arhitektura drugo mjesto osvojila je Mirna Pavlović, dok se na treće mjesto plasirao Luka Dubroja. Glorija Lizde osvojila je drugu poziciju u kategoriji Akt/Tijelo. Njihovi radovi odabrani su među 8500 fotografija kandidata iz cijeloga svijeta. Među finalistima četiri su autora iz Srbije, po 2 iz Slovenije, Italije i Rusije, te po jedan autor iz Španjolske i Litve.
Na ovogodišnji je natječaj do 31. siječnja, pristiglo više od 8500 fotografija. Radove je prijavilo oko 600 autora iz 35 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnim selektorima Mindaugasu Kavaliauskasu i Kristini Juraitѐ koji su odabrali po tri finalista u svakoj kategoriji.

Prema njihovim riječima: “Pregledavanje prethodno odabranih radova omogućilo nam je da otkrijemo demokratičnost Rovinj Photo Days-a koja se reflektira u raznovrsnosti radova – od sudjelovanja entuzijasta do potvrđenih autoriteta u fotografskoj struci, od digitalnog mainstreama do povijesnih tehnika, od ispitivanja formalnih elemenata slike do socijalnih istraživanja, od insceniranih bajki do dramatičnih priča prikazanih u reportaži, od mediteranske strasti za prirodom do razočaranja u političku scenu.”
Postav potpisuju kustosice izložbe Iva Prosoli i Dunja Nekić koje ističu :

„Ovogodišnje izdanje festivala Rovinj Photo Days pokazalo je veliki odaziv fotografa iz Hrvatske, čitave regije, ali i cijelog svijeta. Činjenica je to, koja govori o sve većoj popularnosti festivala kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. I dalje je glavna odlika natječaja otvorenost prema širokoj fotografskoj zajednici, od profesionalaca, umjetnika koji koriste fotografiju, studenata umjetničkih akademija do amatera i hobista. Takav pristup rezultirao je izložbom finalista raznolikih područja interesa, pristupa i poetika. „
Glavni selektor Mindaugas Kavaliauskas je Grand Prix festivala uručio Slovencu Maticu Zormanu, profesionalnom tridesetogodišnjem fotoreporteru iz Kranja, pobjedniku u kategoriji Dokumentarna fotografija. Da autorov koncept pod nazivom „The Balkan Route“ doista nikoga ne ostavlja ravnodušnim svjedoče i mnoge međunarodne nagrade novijeg datuma. Osvajanje Velike nagrade Zormanu donosi samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2017. i prateću publikaciju te nagradu supokrovitelja, tvrtke Maistre: petodnevni boravak u Hotelu Lone u Rovinju.

Izložba će biti otvorena do 13.11.2016.

izvor:

Rovinj Photodays 2016