Kreacija je jedini pravi lijek za destrukciju


Vladimir Šagadin – Kreacija je jedini pravi lijek za destrukciju u kojoj živimo već desetljećima

Ime Vlade Šagadina pojavljuje se već godinama na svakom zapaženijem i ambicioznijem TV projektu izvan prime-timea, a nezaobilazno je i među svim ljubiteljima stripa koji drže do sebe. Nedavno je u ime vlastite nakladničke kuće 2×2 promovirao strip Alema Ćurina “List vode: Atlantida“. Pojavljivanje prezaposlenog i rasprodanog Vladimira Šagadina u Norrisu, pouzdan je i neosporan dokaz da Spikiginu raste rejting. Iskoristimo, dakle, ovu priliku i pitajmo Vladimira Šagadina sve što smo oduvijek željeli, a nismo…

Vladimir-Sagadin_Robert-Gojevic1

* S obzirom na vrijeme i energiju koju ste uložili u proizvodnju satire (Radio 101, “Laku noć, Hrvatska”, News Bar), doživljavate li danas kao kompliment kad se netko pita je li neka vijest istinita ili je News Bar, smatrajući ga sinonimom za satiru? Zašto su danas “vijesti iz nesvijesti” toliko slične stvarnosti (ili je obratno)? Znači li to da satira vodi ispred stvarnosti i da su satiričari vrsniji i kreativniji od stvarnih političara?

– Postoje razne vrste satire, jedan vid je i poigravanje shvaćanjem medija. Znači, proizvodnjom lažnih vijesti dokazat će se koliko su ljudi povodljivi. Ubrzo se, međutim, ispostavlja da jedini kojem nešto dokazuješ si ti sam, a da ljude ionako baš briga oko istine, jer istina je naporna, tko će se s tim gnjaviti!? Lažne vijesti su toliko slične “pravim” vijestima iz prostog razloga – jer su na isti način osmišljene. Tu negdje i prestaje moć lažnih vijesti koje ionako žive od spinova, te medijske truleži. Stoga, jedan od najjačih satiričnih momenata je bio osnivanje Zbora satiričnih novinara pri HND-u. Nisam mogao vjerovati da će postojati takav oksimoron. Izmišljanje vijesti nije novinarstvo, može biti eventualno neki vid “žanrovskog” pričanja. Prava satira je umjetnost – ni u kom slučaju trenutno ne može biti – tržišna ili isplativa.

izvor:http://www.najboljeknjige.com/