Jutarnji list | “Pommer 1856 / Gojević 2016 Fotografične slike naših narodnih spisateljah”


Franjo Pommer, Danac koji je najveći dio života proveo u Zagrebu u 19. stoljeću, snimio je jednu od prvih reportažnih fotografija u povijesti na ovim prostorima, postavljanje kipa bana Josipa Jelačića 16. prosinca 1886, imao je prvi stalni studio u povijesti ovog grada, u gornjogradskoj Vijećničkoj ulici (danas Kuševićevoj).

Također je autor  prvog fotografskog projekta izvedenog u Hrvatskoj “Fotografične slike naših narodnih spisateljah” iz 1856. Sačuvane su one Mirka Bogovića, Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, Petra Preradovića i jezikoslovca Vjekoslava Babukića, no zabilježeno je da je bilo petnaest fotografija.

Robert Gojević suvremeni je fotograf koji je, inspiriran Pommerovim opusom, istim tehnikama kojima se koristio ovaj fotograf, snimio petnaestoro suvremenih književnika i književnica, među kojima su Dorta Jagić, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Slavenka Drakulić, Tanja Mravak, Ivica Prtenjača… U svome atelijeru ih je najprije snimao i potom izrađivao fotografije tehnikom za koju se pretpostavlja da ju je koristio i Pommer davno prije njega, i tako odao hommage njegovu radu.

Pommerove i Gojevićeve fotografije, uz rekonstrukciju ateljea u kojemu je djelovao Pommer, u temelju su izložbe koja se pod nazivom “Pommer /Gojević. Fotografične slike naših narodnih spisateljah” otvara večeras u Muzeju grada Zagreba.

 

 

 

 

izvor: jutarnji list