Grand Prix Salon fotografije Vinkovci


VINKOVCI – U organizaciji Fotokluba “Vinkovci” u vinkovačkoj Galeriji fotografije “Meraja” svečano je otvoren 17. Salon fotografije Vinkovci 2016., a selektor Boris Cvjetanović od pristiglih je 890 fotografija 96 autora odabrao 103 fotografije devet autora.

Grand Prix Salona dobio je Robert Gojević iz Zagreba (Pommer 1856 / fotografične slike naših narodnih spisatelja). Nagrađen je samostalnom izložbom u Galeriji fotografije “Meraja” tijekom Salona 2017.

Posljednje tri godine koristim se procesom mokre kolodijske ploče (Wet Plate Collodion), koji je izmišljen 1851. godine. Tim procesom unikatno ručno izrađuju se fotografije na staklu. Moj prikaz posvećen je Franji Pommeru, koji je iz Danske došao u Zagreb sredinom 19. stoljeća. On je otvorio prvi stalni atelijer u Zagrebu. Želio sam se posveti tom velikom fotografu koji je nažalost zapostavljen i zaboravljen, a mislim da o takvim stvarima treba pričati. Dobiti Grand Prix puno mi znači jer vrlo je teško u Hrvatskoj uopće postaviti neki ozbiljniji trag baveći se fotografijom. To je medij koji se ne doživljava dovoljno ozbiljno, a razlog tome je pretpostavljam što je fotografiju prelagano napraviti. Kad je nešto lagano napraviti, mislim da se ne cijeni dovoljno

izvor: Glas Slavonije