Globus: Nevidljiva vojska vrhunske kulture


Moja malenkost uključena je među Globusovih sedmero izabranih, top pojedinaca ili grupa koji rade projekte u rangu svjetskih kulturnih proizvoda. Bez obzira na uvod s visibabama koji me je dobro nasmijao, osjećam se sretno i ponosno 🙂

„NEVIDLJIVA VOJSKA VRHUNSKE KULTURE |Oni najčešće rade iz čistog entuzijazma, bez ikakve naknade i misli o komercijalnoj koristi. Mediji za njih uglavnom ne znaju iako je to što rade, svaki u svojem području, u rangu svjetskih kulturnih proizvoda“

***

“Besplatni magazin u PDF-u

Robert Gojević

Online časopis Blur

www.blur-magazine.com

Moj fotografski časopis čita se čak u 195 zemalja

Otkačeni ženski aktovi dominiraju internetskim časopisom za fotografiju Blur. Nastaje daleko na istočnom predgrađu Zagreba, u nevelikoj obiteljskoj kući ispred koje je mali vrt u kojem cvatu visibabe. Odatle se pruža u 195 zemalja svijeta, a downoloadi se po broju (do sad je izišlo 25 brojeva) kreću između 12.000 i 14.000. Glavni mu je urednik i pokretač Robert Gojević, koji kaže: “Odlučio sam si napraviti fotografski časopis kakav bih ja volio čitati. Svaki foto časopis danas na svijetu ima 50 reklama, što je čisti višak, a informacije su prečesto jedne te iste… ali, kad se pitate u kojem biste časopisu predstavili nekog fotografa, nema odgovora.” Blur je časopis za one koji vole fotografiju, dodaje Gojević.

“Zato uz fotku nema tehničkih podataka: ističemo kreativnost i osobu koja stoji iza toga. U istom broju časopisa bez problema ćemo uz svjetske top fotografe staviti totalnog anonimusa, čak i amatera, koji svojim fotografijama pokazuje da ima ukusa, stila, znanja…”

To je ujedno i način da hrvatski fotografi zainteresiraju nekog u inozemstvu. Urednici su iz iz Njemačke, Kanade, Brazila, SAD-a… koji za svoje rubrike rade i intervjue.

Časopis će ove godine prvi put primiti novčanu potporu Grada Zagreba; odlukom da ne objavljuju reklame sami su si, kaže Gojević, prerezali granu na kojoj sjede. Entuzijazam je, dakle, glavni pokretač časopisa. Gojanović je po zanimanju grafički dizajner;, slikarstvo je učio u jednoj zagrebačkoj privatnoj visokoj školi, ali, kako kaže, “tu nema kruha, fotografija je prirodni nadomjestak”. Ponosan je što je Blur po internetskim pokazateljima najači internetski fotografski časopis na svijetu. U Bluru nije objavio nijednu svoju fotku, a bavi se art fotografijom. “Forsiram ljudski lik i aktove jer mislim da je u tome hrvatska fotografija ‘skučena’; malo je fotografa koji rade akt i teško se dolazi do modela”, kaže Robert Gojević.”

FOTO: Darko Tomaš/Cropix