Eduard Hase


Nada Grčević započinje kratku priču o zagrebačkom fotografu Eduard Haseu ovim riječima:

Eduard Hase pripada, uz Pommera i Huhna među najranije zagrebačke stalne fotografe. O njemu imamo vrlo malo podataka, a od radova sačuvano je tek nekoliko primjeraka“.

Njegovo ime prvi put se spominje u Uručbenom zapisniku  1865. godine ali ne kao fotograf već kao slikar. Nije poznato kad je Hase došao u Zagreb ali je 1863. zatražio da ga se primi u zagrebačku općinu. Također, nije poznato ni kad se Hase počeo baviti fotografijom ali moglo bi se zaključiti oko 1861 jer ono malo fotografija što je od njega sačuvano dizderijevskog je formata.

Gj. Szabo zapisao nam je vrijedan podatak po kojem je Hase najprije radio sam, a zatim u zajednici s fotografom V. Šulcem. Nada Grčević piše kako nije poznato gdje se nalazio njegov prvi atelijer jer je na fotografiji von Jakčina napisana godina 1862., a na poleđini tiskano: „E. Hase i V. Šulce, Sv. Marka-ulica broj 111 u Zagrebu“ (danas Brezovačkoga ulica br.4)

U Muzeju za umjetnost i obrt postoji ukupno 6 njegovih fotografija i nije mi poznato je li u međuvremenu neka od tih novija u kolekciji. Ukoliko su to sve iste fotografije koje je analizirala Nada, tad će moja malenkost rasvijetliti misterij prvog atelijera Eduard Hasea koji se dakle nalazio u Ilici br. 569.