Blur Photo 011


BLUR PHOTO 011: Atraktivna i velika međunarodna foto izložba u Zagrebu, u galeriji Hrvatske pošte sa zanimljivim fotografijama objavljenim u Bluru tokom 2010 godine. Izložba je bila uspješna i dobro posječena…

***

BLUR magazine je međunarodni e-časopis posvećen kreativnoj fotografiji koji se izdaje u Hrvatskoj. Kroz svoj dosadašnji četverogodišnji rad, BLUR je stekao svjetsku reputaciju te se u Hrvatskoj pozicionirao kao respektabilan fotografski časopis koji kontinuirano radi na aktivaciji i uzdizanju lokalne fotografske scene.

Kako bi i dalje poticao popularizaciju fotografske umjetnosti, BLUR magazine je pokrenuo BLUR PHOTO, godišnju izložbu internacionalne kreativne fotografije čiji je cilj prikazati različitosti i ljepotu fotografske umjetnosti.
Prvo izdanje izložbe naziva BLUR PHOTO 011 održat će se između 9. lipnja i 7. srpnja u galeriji Hrvatske pošte u Zagrebu. Na izložbi će se predstaviti odabrane fotografije objavljene u pet izdanja BLUR magazine-a (4 regularna i 1 specijalno izdanje posvećeno Polaroidu) u 2010. godini prema izboru stručnog vijeća u sljedećem sastavu:

Robert Gojević – glavni urednik BLUR magazine-a
Ivana Krnjić – izvršna urednica BLUR magazine-a
Tomislav Marić – profesionalni fotograf
Tea Rihtar – kustosica

Na izložbi BLUR PHOTO 011 moći se će razgledati 44 fotografije od 39 autora koji dolaze iz 18 zemalja: Australija, Belgija, Bugarska, Češka, Engleska, Filipini, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Japan, Kanada, Latvija, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Švedska. Obzirom da autori predstavljenih fotografija dolaze iz različitih dijelova svijeta, geografska udaljenost nadvladat će se internet tehnologijom, pa će se autori, putem videa, obratiti posjetiteljima izložbe te im osobno predstaviti sebe, svoj rad i izloženo djelo.

U skladu s uredničkom politikom BLUR magazine-a, izložbeni koncept BLUR PHOTO 011 temelji se na tematskoj i tehničkoj raznolikosti, kompozicijskoj izvrsnosti, visokoj estetskoj razini te snažnom emotivnom dojmu fotografije na promatrača. Na izložbi BLUR PHOTO 011 moći će se razgledati fotografije snimljene digitalnim i analognim fotografskim aparatima; s Polaroid i tzv. Toy kamerama (Holga, Diana), pomoću tehnologija s početka 20. stoljeća poput fotografija snimljenih kolodijskim procesom na srebrnim pločama, ali i suvremene fotografije snimljene digitalnim aparatima koje naglasak stavljaju na foto manipulaciju.

„Izložbu smo postavili vođeni načelima BLUR-a, stoga vas upućujemo da ključ ove izložbe ne treba tražiti u nekom linearnom, logičnom slijedu, nizanju motiva i spajanju sličnog, već u suprotnostima i bogatstvu svijeta fotografije koji BLUR predstavlja. Red i kaos, staro i novo, ova izložba predstavlja različite motive i tehnike od kojih neke padaju u zaborav, dok druge predstavljaju najnovija dostignuća u svijetu fotografije. Osim mnoštva različitih motiva i tehnika, tu je i mnoštvo kultura i društava iz kojih dolaze njihovi autori – a to je još jedna dodatna vrijednost koja obogaćuje BLUR“ istaknula je kustosica izložbe Tea Rihtar.

U skladu s internetskim karakterom BLUR magazine-a, izložbu, kao i fotografije s otvorenja, moći će se razgledati i online na službenoj web stranici BLUR magazine-a kako bi bila dostupna tisućama stalnih čitatelja iz cijelog svijeta.

Izložba BLUR PHOTO 011 realizirana je u suradnji s Hrvatskom poštom koja redovito obogaćuje i potpomaže izložbenu ponudu Zagreba te Epsonom koji kontinuirano prepoznaje važnost podupiranja fotografske umjetničke scene te suradnje s fotografima. Medijski partneri izložbe su Fotografija.hr, Fotomag, Fotogard, Digital Foto i Fotozine.