Ambrotipija | Hrvatski Auto Klub


Posvećeni ste ambrotipiji, staroj i kompleksnoj fotografskoj tehnici. Možete pojasniti o čemu se radi i što vas je ambrotipiji privuklo?
Ambrotipija je unikatna, ručno izrađena fotografija na staklu koja na prvi pogled izgleda kao negativ, ali je ipak pozitiv, koji se jasno vidi kad se iza stakla stavi tamna podloga. Mene je privukla težina i osjetljivost tog procesa. U svijet fotografije ušao sam kao slikar ulja na platnu pa me jednostavni klik nikad nije zadovoljavao. Kako u ovom procesu fotograf mora biti kemičar, jer je riječ o fotografiji prije pojave fotografske industrije, on je majstor u svakom smislu riječi jer sudjeluje u potpunom procesu.

Ambrotipija je rijetka u povijesti hrvatske fotografije. Zbog čega?
Istina, iznimno je rijetka. Vjerojatno zbog svoje osjetljivosti. Istina, iznimno je rijetka. Vjerojatno zbog svoje osjetljivosti. Vrlo često stari kolodij pozitivi nisu bili ispravno lakirani pa su se izgrebali ili čak i razbili.

Pokretač ste i glavni urednik međunarodnog magazina o fotografiji Blur. Što vas u fotografiji u globalnom okviru intrigira?
U desetak godina koliko uređujem taj časopis stalno me fascinirala kreativnost i ono što fotografija izaziva u meni dok je promatram. S druge strane, biti urednik je zahtjevan posao jer nikad nisam htio imati predvidljiv, trendovski časopis. Zbog toga sam se otvorio i proširio horizonte. Još uvijek se trudim da to bude časopis kakav bih volio kupiti, a to znači bez reklama, bez recenzija opreme, škola fotografije i savjeta. To je u svijetu prepoznato i zato Blur najviše čitaju fotografi i jako ga cijene.