Album “For a Friend & Brother” Tomislava Goluban & Nebojša Buhin


Tko god je fotografirao neku naslovnicu (ili je trebao biti objavljen na naslovnici), bilo da je riječ o časopisu ,CD-u ili možda plakatu, zna kako to ide. Pogotovo danas s digitalnim fotoaparatima kad je tako teško kontrolirati se po pitanju kvantitete. Snimi se par stotina fotografija, i onda se mudruje koja je u toj masi najkvalitetnija. No, to nije sve, nakon toga slijede obrade, ušminkavanje koje traje, traje i traje.

No, koliko se fotografa može pohvaliti da je za potrebu naslovnice snimljena samo jedna jedina fotografija, i kao takva objavljena! E pa ja definitivno mogu, a to se tako dogodilo ne zato što nisam htio fotografirati više već zato što za to nije bilo potrebe :).

 

Goluban-Buhin_Robert-Gojevic1


For-a-Friend&Brother_Robert-Gojevic1

Goluban_Buhin_Robert-Gojevic1web

Goluban_Buhin_Robert-Gojevic4web


For-a-Friend&Brother_Robert-Gojevic2

Goluban_Buhin_Robert-Gojevic2web

Goluban_Buhin_Robert-Gojevic3web


Album “For a Friend & Brother” Tomislava Golubana i Nebojše Buhina, njihov je glazbeni i osobni tribute Draženu Buhinu – čovjeku koji ih je u glazbi spajao za života. Umjetnička suradnja dvojice glazbenika nastavila se i nakon preranog odlaska Dražena Buhina 2012. godine. Aktualni rezultat te suradnje, album “For a Friend & Brother” Spona s posebnim ponosom objavljuje danas, 7. rujna 2015. – na Draženov 50-i rođendan.

Za razliku od albuma “Blues For You” (Spona/Croatia Records, 2013.) na kojem su uglazbljeni Draženovi tekstovi, Goluban i Buhin, višestruko nagrađivani glazbenici, ovoga su puta spojili svoja najjača glazbena oružja, kombinirajući sviranje usne harmonike s gitarističkim bravurama. Rezultat je iznenađujuće raznovrstan i zanimljiv album u kojem se susreću Golubanove skladbe i Buhinovi aranžmani.
Na albumu se nalazi 12 instrumentalnih pjesama: od radio-friendly songova, preko country americane i bluesa, do ambijentalnih tonova. Usna harmonika Tomislava Golubana dominira i vodi cijeli album protkan uglavnom tužnim i sjetnim melodijama te zanimljivim temama.

Pjesme su obogatili i gostujući glazbenici, među ostalima – u instrumentaloj verziji potresne “Play The Blues” i u bluesom obojenoj “Thunder Nights”  Vlado Simcich Vava (gitara), u delta bluesu “Hook Walk” Lela Kaplowitz (glasovi, step), u razigranoj “St.Martin” i u ogoljenoj “Sleepy Thing” Danko Burić (viola) te u “Wrong Patch” i “Don’t You” Bruno Krajcar (klavir).

Goluban je skladao osam pjesama na albumu, dok su preostale četiri zajedničko djelo dvojca Goluban & Buhin, album je miksao Mladen Malek, dok produkciju potpisuju Goluban & Buhin.

     

Dražen or, “Buha” as he was known, was one of the most impressive thinkers and organizers I ever met in the blues world.
(Blues Foundation President and Chief Executive Officer, Jay Sieleman, 2015).

Trajanje albuma: 40:18
Glazbena produkcija: Tomislav Goluban & Nebojša Buhin
Miks, editing, mastering: Mladen Malek
Wet plate photo (Ambrotype) & Design: Robert Gojević


 


http://www.spona.com.hr/novi-album-tomislav-goluban-nebojsa-buhin-for-a-friend-brother/

 

http://www.goluban.com/diskografija/ http://www.nebobuhin.com/index.php/diskografija/

 


 

Tomislav Goluban