A. Weinwurm et comp


A. WEINWURM jedan je od ranih zagrebačkih fotografa čiji atelijer je bio u Ilici 867, bivši Mayerov atelijer poznat po imenu „velika fotografička sala u dolnoj llici“. Budući ne postoje arhivski podatci o Weinwurmu, a zna se kako je Mayerov atelijer od 1867 vodio F. Kelemen, možemo samo pretpostavlja kako je Weinwurm u Zagrebu djelovao odmah nakon Mayera i to vrlo kratko vrijeme.

Sačuvano je vrlo malo njegovih fotografija, a u Muzeju za umjetnost i obrt postoji samo jedna njegova sačuvana fotografija (http://athena.muo.hr/ na žalost na webu nije prikazana poleđine fotografije na kojoj se nalazi logotip firme ).

Weinwurm

Weinwurm

U mojoj kolekciji imam jednu njegovu fotografiju na čijoj pozadini piše “A. Weinwurm et comp“. Neda Grčević spominje i fotografiju na kojoj je pisalo „Weinwurm & Kellemen“ pa možemo pretpostaviti kako je Weinwurmov kompanjon bio Kelemen koji je ubrzo potpuno preuzeo atelijer.

Budući sam na internetu pronašao nekoliko fotografija iz Pešte i Budimpešte koje nose ime Weinwurm ( Pešta i Budim su se spojili u jedan grad 1873 ) možemo pretpostaviti da je riječ o istoj osobi koja je nakon Zagreba nastavila svoj rad u Mađarskoj.

Što se kvalitete radova tiče, možemo i po tom malom broju sačuvanih slika konstatirati da je bio dobar majstor i da je znao iskoristiti sve prednosti svoje „velike fotograficke sale“.

Nada Grčević | fotografija devetnaestog stoljeća u hrvatskoj | Zagreb 1981