Zagrebački atelijer Varga


Jedan od najpoznatijih zagrebačkih fotografa osamdesetih i devedesetih godina devetnaestog stoljeća bio je Gjuro Varga. Rođen je u Mađarskom mjestu Koszeku u blizini Austrijske granice. Fotografski obrt U Zagrebu otvorio je 3.VII.1878. godine u atelijeru na uglu Ilice 25 i Gundulićeve 2.

Na kartonskim poleđinama najranijih fotografija pisalo je „Gerb. Varga, Photographen, Agram neben Musikvereinsgebaude, Gr Kanisza neben Hotel Hirsch“. Nada Grčević, hrvatska povjesničarka umjetnosti i naša najveća stručnjakinja za hrvatsku fotografiju 19. stoljeća pretpostavlja da su braća imala dva atelijera. Gjuro je vodio zagrebački, a njegov brat Ivan u Velikoj Kaniži.

Gjuro Varga pokazuje se već na najranijim sačuvanim slikama kao solidan majstor koji je potpuno svladao metier. Njegovi radovi uklapaju se od samog početka u onaj način snimanja kakav su u to vrijeme već bili u nas afirmirali najbolji zagrebački fotografi Pommer i Standl. Mislimo pri tome posebno na Pommerove portrete snimljene pred glatkom neutralnom pozadinom, na kojoj lik portretirane osobe dolazi do punog izražaja.“ Nada Grčević

atelijer-varga_1_robert-gojevic

 

Atelijer u Zagrebu Gjuro Varga vodio je petnaest godina da bi nakon toga preselio u vlastitu zgradu na adresi Ilicu 34. Novi fotografski obrt prijavio ga je 14.4. 1893 pod imenom G. & I. Varga.

Nakon što je Gjuro Varga napustio svoj prvi atelijer u toj kući, legendarni Ferdinand Budicki je 1902. godine u prizemlju jednokatnice otvorio prvu zagrebačku prodavaonicu automobila, motorkotača, prikolica, bicikla i šivaćih strojeva “Singer”. 1907. godine kuća Budickog je srušena, a na tom mjestu podignuta je palača Hrvatsko-slavonske zemaljske banke.

 

f-buducki-29_1903_ilica25

 

U prizemlju i polukatu banke otvorena je nova kavana Corso, prva kavana s ulaznim pokretnim vratim. Bilo je to omiljeno okupljalište umjetnika i kulturnjaka, te kako povijest bilježi «sastajalište građanstva više srednje klase» ali i okupljalište zagrebačkih masona. Kod starih purgera kavana Corso je zbog striptiz bara bila poznata i pod imenom Kokošinjec”.

 

kavana-corso3

kavana-corso2

kavana-corso1

 

Prve filmske kadrove ugođaja zagrebačke kavane snimio je Josip Talle u kavani Corso 1915. godine.