Tomislav Torjanac


Fotografi nemojte se ljutiti ali kao bivši slikar više cijenim slikarstvo od fotografije. Slikarstvo me silom raznih prilika i neprilika uvelo u svijet fotografije i moram priznati, žao mi je što nemam više vremena da ponovno slikam. Samim time fotografirati slikara i ilustratora čije radove obožavam bila mi je čast i posebno iskustvo.

Kad sam Tomislava kontaktirao za portretiranje, na moje veliko iznenađenje, on je znao što je Wet Plate rekavši da kod kuće ima par knjiga o tome. Rekao mi je “pogodio si u sridu s Wet Plateom“. Drugim riječima, nisam ga morao puno uvjeravati, odmah je pristao na fotkanje :). Napravili sam tri odlične ploče, a on je s velikim interesom pratio cijeli proces. Fotografiranje je prošlo u odličnoj atmosferi. Proveli smo nekoliko sati zanimljivog razgovora i pao je dogovor za daljnje druženje.

[slider navigation_style=”arrows”]

Otkad znam za sebe imao sam olovku u ruci i nos u knjigama. Nisu to bile samo slikovnice; bilo je tu i stripova, ali i “ozbiljnih” povijesnih knjiga i enciklopedija. Moji su roditelji dugo bili uvjereni da me silno zanima povijest, no mene je vise zanimao vizualni aspekt povijesti, odnosno slike u tim knjigama, u koje bih zurio satima, ne mareci za razliku izmedu literature za odrasle i literature za djecu.

Tomislav Torjanac
Izvor: http://vizkultura.hr/zimsko-razvedravanje/ autor: Lana Zagorscak
Za mene je dobra ilustracija ona koja nije puka vizualizacija onoga sto pise u tekstu, nego je njegova interpretacija koja odrazava ilustratorovu osobnost, ali citatelju ne namece tumacenje, vec daje slobodu masti.
Tomislav Torjanac
Izvor: http://vizkultura.hr/zimsko-razvedravanje/ autor: Lana Zagorscak
Za mene je ilustracija posao s kojega nikad ne odlazim, jer stalno razmisljam o projektu na kojemu toga trena radim.
Tomislav Torjanac
Izvor: http://vizkultura.hr/zimsko-razvedravanje/ autor: Lana Zagorscak
[/slider]

 

 

2006. pobijedio je na medunarodnom natjecaju za ilustriranje romana ‘Pijev zivot’ Yanna Martela, (dobitnika nagrade Man Booker za 2002. godinu.) Ilustrirao je nekoliko slikovnica: “Macak i vrag” Jamesa Joycea, “Skakaci” Hansa Christiana Andersena, “Djevojcica i div” Neli Kodric Filipic, “Kako zivi Antuntun” Grigora Viteza i “Grga Cvarak” Ratka Zvrka. 2006. i 2007. godine radovi su mu uvrsteni u americki ilustratorski godisnjak Spectrum: The Best in Contemporary Fantastic Art. Za svoj je rad u Hrvatskoj je nagraden s dvije nagrade Kiklop, dvije nagrade Lice knjige te dvije nagrade Grigor Vitez, a 2012. dodijeljena mu je prva nagrada (Grand Prix) na Cetvrtom hrvatskom biennalu ilustracije.

Izlagao je na brojnim skupnim izlozbama u Hrvatskoj i inozemstvu te samostalno u Londonu