Spikigin


PROJEKT U TIJEKU

Pisanje je kao disanje, pisao je – ili rekao, nisam više siguran – Krleža. Onda je govorenje kao gorenje, dodajem. I disanje i gorenje su procesi oksidacije, jedan spor, drugi vatreno brz. Kolika je razlika između njih, tolika je otprilike i između pripovijedanja u pisanom obliku i uživo. Znamo i što je prvo, što je antropološka poputbina čovjeka. Mi i ne znamo kada smo naučili pripovijedati priče, ali jako dobro znamo kada smo naučili pisati, pa onda i zapisivati ili ispisivati priče. Razlike su pregoleme, prvi i najvažniji set je onaj koji dijeli sve izvedbeno, performativno, od pisanog. Pa oruđe, govor nasuprot pisma i paket atributa koji uz to ide. Mogao bih još nabrajati (prostor, temporalnost…), ali to bi predugo trajalo.

Naravno da pisci koji drže do naracije i vladaju njome uopće ne moraju biti dobri pripovjedači. Dovoljno je da imaju šprahfeler, recimo. Premda, znam jednoga koji govori božesačuvaj, a opet je neodoljiv pripovjedač, od vica složi dramu. Neki imaju tremu pred publikom, i već to može biti razlog lošeg pripovijedanja. Neki naprosto nisu dobri pripovjedači uživo, nego se tek pred papirom ili ekranom, u osami, otvaraju, neki pišu dugo i mukotrpno da bi tekst bio čitak i simulirao spontanost i kompaktnost svog nastanka… Storytelling svakako nije disciplina važna za pisca, nego za storitelera.

 

Kruno Lokotar
http://www.najboljeknjige.com/
https://www.facebook.com/spikigin/

 


Kruno Lokotar

Kruno Lokotar

Vladimir Sagadin

Vladimir Sagadin

Nenad Stipancic

Nenad Stipancic

Sinisa Labrovic

Sinisa Labrovic

Tanja Mravak

Tanja Mravak

Emir Imamović Pirke

Emir Imamović Pirke

Mario Kovač

Mario Kovač

Vlado Bulic

Vlado Bulic

 

 

spikigin-robert-gojevic

To ti je cool provod za starije ljude željne mladosti bez mamurluka. Tim mi riječima Kruno Lokotar, među hrvatskim književnicima kultno uredničko ime, opisuje Spikigin, njegov novi projekt koji u Zagrebu okuplja storytellere. Šalu na stranu, na Spikigin su svi dobrodošli, ne samo starci. Projekt je tek krenuo, ali Lokotar s njim ima ambiciozne planove i zna što radi.

Kruno Lokotar
http://www.najboljeknjige.com/