pozivnica


Pozivam Vas
na sudjelovanje u fotografskom projektu FACE(S)

About-studio2_wet-plate-Robert-Gojevic

Projekt FACE(S) zamišljen je kao fotografsko umjetnički projekt portretiranja Hrvatskih istaknutih, priznatih i poznatih osoba prisutnih na domaćoj i svjetskoj sceni.

 

Fotografirani do sada u projektu FACE(S)

Miro Gavran, Slavenka Drakulić, Miljenko Jergović, Miroslav Ilić, Đelo Hadžiselimović, Mio Vesović, Nenad Korkut, Dražen Ilinčić, Igor Mirković, Rujana Jeger, Mile Kekin, Matija Dedić, Filip Nola, Ivica Propadalo, Nikola Žinić, Davor Bruketa, Stjepan Jimmy Stanic, Marija Skaričić, Tihana Lazović, Petar Dabac, Kornelija Benyovsky Šoštarić, Davor Meštrović, Tomislav Torjanac, Zdenko Bašić, Matija Čop, Marin Maras, Tomislav Goluban, Neno Belan, Matija Babić, Loredana Bahorić, Tomislav Bahorić, Milan Peh, Alen Balen, Dubravko Jagatić, Dražen Grubišić, Nikola Djurek, Anđelo Jurkas, Mario Miše…

GALERIJA FOTOGRAFIJA

U čemu je posebnost projekta FACE(S)

Autor projekta izrađuje unikatne ručno izrađene fotografije na staklu, takozvane „Ambotipije“, starinskim fotografskim postupkom poznatim pod imenom „Wet Plate Collodion process“ koji je izumljen daleke 1851 godine. U Muzeju za umjetnost i obrt postoje četiri takve fotografije od kojih se samo jednoj zna ime fotografa. Riječ je o grofu Juraj Draškoviću i njegovoj kultnoj fotografiji „Jurska frajla“, prvom fotografskom aktu u Hrvatskoj povijesti.

VIŠE O TOME

Što je Wet Plate Collodij proses?

Wet Plate Collodij proces je postupak fotografiranja na staklenim pločama (Ambrotipija) ili crno lakiranom aluminiju (Ferotipija). Proces se u potpunosti razlikuje od klasične analogne fotografije i poznat je po vrlo ograničenom vremenu za proizvodnju fotografije, maksimalno 10 minuta jer u postupku ploča stalno mora biti mokra. Iz tog razloga, fotograf uz sebe mora imati tamnu komoru kako bi se što prije izveo cijeli proces, a ploča ne bi osušila.

VIŠE O PROCESU

Zbog čega je fotografski proces kompliciran i poseban?

Proces je vrlo kompliciran jer se ne koriste gotove kupljene kemijske komponente. Sve kemikalije fotograf sam miješa prilagođavajući kemiju trenutnoj temperaturi zraka. Drugim riječima, pripreme i održavanje kemikalija vrlo su zahtjevne. Fotografiranje se od uobičajenog razlikuje po relativno dugoj ekspoziciji ( cca 5-6 minuta) i velikoj količini potrebnog svjetla budući proces bilježi isključivo UV svijetlo. Ovo svjetlo ne može se izmjeriti svijetlomjerom, a skala boja drastično se razlikuje od uobičajene.

Zašto se odazvati ovom pozivu?

Osim što ćete svojim odazivom ovaj originalni projekt učiniti vrjednijim i zanimljivijim, nudi vam se zanimljivo, neobično i iznimno rijetko fotografsko iskustvo jer Robert Gojević je jedini aktivni fotograf u Hrvatskoj koji vam ga može ponuditi. Osim što ćete imati priliku vidjeti proces izrade i pojavljivanje fotografije na staklu u tamnoj komori, dobit ćete digitalne kopije fotografija u visokoj rezoluciji.

Što bi trebali još znati?

Fotografiranje se odvija isključivo u domu fotografa zbog potrebnih specifičnih uvjeta za ovu vrstu fotografije.

Za projekt se obično fotografiraju dvije fotografije, jedna u duhu vremena kada se ovom tehnikom fotografiralo, a druga ležernije poze.

Sveukupno vrijeme potrebno za fotografiranje je cca. 2 sata kako bi ono prošlo što ležernije i u duhu onog vremena što znači da je osigurano barem pola sata za ležernije druženje.

Originalne unikatne Ambrotipije ostaju autoru fotografije za potrebe projekta.

Uz Wet Plate fotografiranje uključeno je jedno Polaroid portretiranje koji je sastavni dio projekta te nekoliko digitalnih dokumentarnih fotografija sa snimanja za potrebe bloga. Sve fotografije također model dobiva u visokoj rezoluciji.

VIŠE O POLAROID projektu FACE(S)

Tko je Robert Gojević?

Robert Gojević dugogodišnji je fotograf entuzijast koji se okušao u raznim vrstama fotografije fokusirajući se zadnje dvije godine na rijetke povijesne tehnike. Osnivač je i glavni urednik internacionalnog specijaliziranog fotografskog časopisa BLUR magazine čitanog u preko 190 država svijeta. Jedan je od svjetskih promotora Wet Plate Collodion processa jer je BLUR magazine jedini časopis koji kontinuirano zadnjih 5 godina promovira ovu staru tehniku fotografiranja. Robert je intervjuirao sve značajnije svjetske stručnjake i fotografe ove tehnike, a uskoro planira proširiti svoje znanje učeći starinske procese ručne izrade papirnatih print kopija Ambrotipija.

BLUR magazine