o ekspoziciji


Nekoliko osnovnih informacija u vezi portretiranja Kolodij procesom Mokre Ploče.

  1. Fotografiranje, odnosno ekspozicija ili izloženost Mokre ploče svjetlu traje minimalno 4-5 sekundi (ovo vrijeme uvjetuje jačina rasvjete i otvor blende).
  2. Minimalno vrijeme ekspozicije ostvaruje se velikim otvorom blende koja stvara plitku žarišnu duljinu. To znači da tokom fotografiranja ne smije biti ni najmanjeg pomaka glave jer u suprotnom portret neće biti jasan i oštar.
  3. Kako bi osoba bila mirna tokom ekspozicije od 4-5 sekundi, koristi se takozvani „držač glave“. Riječ je o teškoj metalnoj spravi na koju se oslanja glava. Montira se modelu iza leđa i kasnije se ne vidi na gotovoj fotografiji.
  4. Mokra Ploča Kolodija reagira isključivo na UV svjetlo koje je nemoguće izmjeriti klasičnim fotografskim svjetlomjerom. Zbog toga se rade testne fotografije različitih ekspozicija kako bi se izabrala ona s najboljim rezultatom.
  5. U fotografiranju Mokrom Pločom Kolodija najčešće se koristi posebna konstantna rasvjeta koja smanjuje vrijeme ekspozicije. Unatoč njenoj jačini, na konačnoj fotografiji svjetlost je mnogo manje izražena.
  6. Spektar UV svjetla je vrlo specifičan, mnogo drugačiji od svjetla kojeg bilježi uobičajena fotografija. Zbog toga portreti imaju specifičnost koju ne postižu ostale fotografske tehnike. Jedna od posebnosti svakako je izražajnost pjega na licu.

 

Redoslijed u procesu fotografiranja.

  1. Fotografiranje se odvija drugačijim redoslijedom i traje dosta duže od uobičajenog. Pod uvjetom da su sve kemikalije pripremljene, a staklo očišćeno, slijedi priprema poze, kadriranje i fokusiranje kamere. Nakon toga model ostaje na mjestu, a fotograf odlazi u tamnu komoru pripremiti ploču što traje cca. 3-4 minute.
  2. Kada su kemikalije na ploči pripremljene, a ploča stavljena u zaštitnu kazetu, fotograf se vrača iz tamne komore, i ponovno provjerava kadar i fokus ako se model slučajno u međuvremenu pomaknuo. Nakon toga fotograf stavlja zaštitnu kapu na objektiv, a model mora biti vrlo miran s glavom naslonjenom na „držač glave“.
  3. Nakon što fotograf izvuče vratašca iz zaštitne kazete za ploču, sve je spremno za početak procesa fotografiranja. Onog trena kad se skine zaštitna kapa s objektiva, počinje ekspozicija koja traje određeno vrijeme (cca 4-5 sekundi) tokom kojeg model ne smije napraviti nikakav pomak glave i lica. Onog trena kad fotograf vrati zaštitnu kapu objektiva, ekspozicija je gotova, a model konačno može odahnuti.
  4. Nakon ekspozicije, fotograf vadi zaštitnu kazetu ploče i odlazi nastaviti kemijski proces u tamnu komoru.

 

Traženje idealne ekspozicije

Fotografiranje u novim nepoznatim svjetlosnim uvjetima zahtijeva testno fotografiranje. Umjesto pojedinačnog fotografiranja raznim duljinama ekspozicije postoji rješenje koje štedi novac i vrijeme. Jedna Mokra Ploča eksponira se nekoliko puta tako što se vrata zaštitne ploče postupno otvaraju u više jednakih dijelova. Ukoliko smo odlučili Ploču podijeliti na 5 jednakih dijelova, svaku petinu eksponiramo recimo 10 sekundi. To znači da će jedna petina biti eksponirana 10 sekundi, druga dvadeset, treća trideset, četvrta četrdeset i peta konačnih pedeset sekundi. Ako je fotograf otprilike pretpostavio pravu ekspoziciju, rezultat takve višekratne ekspozicije postupnim izlaganjem petina ploče rezultirat će fotografijom u trakama od najtamnije podeksponirane do najsvjetlije preeksponirane nijanse. U sredini bit će trake ispravne ekspozicije s odstupanjima na osnovi kojih će fotograf izabrati onu traku, odnosno ekspoziciju koja će dati najbolje rezultate.