Labuđe jezero | Vladimir Malakhov


Spoj nespojivog

Premjera Labuđeg jezera ruskog skladatelja Petra Iljič Čajkovskog održala se 4. ožujka 1877. godine u Moskovskom Bolshoi Theatru. Skoro točno u dan (140 godina kasnije) ovaj sinonim klasične baletne umjetnosti premijerno će se u koreografiji svjetski proslavljenog plesača i koreografa Vladimira Malakhova izvesti 17. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vladimir Malakhov kojega zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća, dva puta je posjetio moj atelijer kako bi napravio unikatne ručno izrađene portretne fotografije na staklu. Upravo ovom tehnikom poznatom kao Wet Plate Collodion proces izrađeni su prvi portreti Čajkovskog ali i balerine Anna Sobechshanskaya s moskovske premijere iz 1877. godine.

U spomen i sjećanje na nezaboravno druženje s Vladimir Malakhovom, Emi Hariyama i Leonardom Jakovini izradio sam svojim dragim prijateljima unikatne ručno izrađene papirnate portrete tehnikom slanog printa. Izbor ovog fotografskog procesa nije slučajan. Dok je Henry Fox Talbot otkrivao fotografski proces izrade negativa (calotype process) pomoću kojeg je po prvi put bilo moguće izraditi pozitiv fotografiju (salt process), iste godine (7. svibnja 1840) rodio se Petar Iljič Čajkovski.

Ovih nekoliko naših nezaboravnih druženja ( koje bi bile neizvedive bez velikog truda dragog mi prijatelja Leonard Jakovina) zaokružit ćemo sutrašnjom premjerom Labuđeg jezera u HNK u Zagrebu. Neizmjerno sam zahvalan osobnom pozivu Vladimira koji je osigurao dvije karte za Gogga Gojevic i moju malenkost.
Ps. osim mojih u videu su korištene fotografije Emi Hariyama i Leonarda Jakovine


Što to govori o medijima, društvu, kulturi i ljudima na društvenim mrežama kad se veća pozornost daje jednoj apsolutno za cijeli događaj nevažnoj osobi (i trenutku od 30 sekundi) umjesto cjelokupnom fantastičnom baletnom događaju kakav Zagrebu ne pamti. Koliko je truda i vremena uloženo u sve te probe, vježbe, scenografiju, kostimografiju, koreografiju, glazbu itd. Itd. da bi se na koncu prikazao jučerašnji veličanstven balet.Nema tih riječi koje bi oduševljenje publike bolje opisalo od 5 minutnog pljeska.Istovremeno sam ponosan što sam vidio ovu izvedbu Labuđeg jezera i sramim se zbog našeg mentaliteta. Odoh ponovno u svoju tišinu…

Posted by Robert Gojevic on Samstag, 18. März 2017