intervju.hr


“Od trenutka kad sam naišla na njegove fotografije, znala sam da se iza njih krije jednako istančana priča. Iako o samom procesu wet platea, fotografskoj tehnici nastaloj prije
fotografske industrije, nisam znala ništa, estetika tako nastalih fotografija na prvu me očarala. Jačina dojma koji ostavljaju, bilo zbog svog „starinskog štiha,“ manjka obrade na koju smo navikli u digitalnoj fotografiji, općenite upečatljivosti modela na njima nagnala me da saznam nešto više o tome kako nastaju, ali i tko ih stvara.

Robert Gojević jedinstveno je ime nanašoj fotografskoj sceni upravo zbog naklonjenosti starim fotografskim procesima ihrvatskom fotografskom nasljeđu. Digitalna ga fotografija nikad nije posebno zanimala –svojim je radom htio stvoriti specifične i neponovljive fotografije, upravo ono što mu tehnika wet platea omogućuje. Urednik je i pokretač elektronskog fotografskog časopisa BLUR putem kojeg surađuje s fotografima iz cijelog svijeta, čovjek fasciniran fotografskim ateljeima i kreativcima svih vrsta, koji su često i predmet njegovih fotografija. Čime se zapravo htio baviti, a nije fotografija, što misli o cenzuri vizualnih umjetničkih djela, ali i kako zapravo izgleda baviti se fotografskom tehnikom iz 1851, kao i još mnogo toga, saznajte u nastavku.”

Autor Izabela Laura 30.travnja 2018

intervju: https://intervju.hr/2018/04/30/robert-gojevic-dovoljno-sam-drzak-da-sam-svoje-portrete-pisaca-izradio-u-jednom-primjerku/

Povijest naše fotografije interesira jako malo osoba. Stoga sam bio dovoljno drzak da svoje izložene portrete suvremenih pisaca za putujuću izložbu „Pommer 1856 / Gojević 2016“ u slanom printu izradim samo u jednom primjerku.