Drazen Ilincic


Nešto

Drazen-Ilincic_Robert-Gojevic1

Dražen Ilinčić – rođen 10. 5. 1962. u Zagrebu, gdje pohađa osnovnu i srednju (Centar za kulturu i umjetnost) školu, te potom Filozofski fakultet. Diplomirao engleski jezik i književnost te komparativnu književnost. Još kao student surađuje u kulturnoj rubrici Večernjeg lista, a nakon diplome postaje stalni član redakcije, radeći kao novinar i filmski kritičar. Od 1995. godine, odnosno od početka emitiranja, surađuje u emisiji „Pola ure kulture“ Branke Kamenski, te iz Večernjeg lista prelazi na HRT 2001. godine. Osim u emisiji „Pola ure kulture“ sudjeluje i u drugim projektima Hrvatske televizije, a najnovije u emisiji „Dobro jutro: kultura“ i „Noćna kavana“. Također, godinama je bio filmski recenzent radijske emisije „Govorimo o filmu“ Petra Krelje.
Književni rad počinje objavljivanjem kratkih priča u kulturnom prilogu Obzor Večernjeg lista, koje kasnije, u proširenom izdanju, objavljuje u knjizi „Najkraće priče“ (Naklada Ljevak, 2008.). Objavio i romane „Berlinski ručnik“ (Fokus komunikacije, 2006.) te „Posljednji korak“ (OceanMore, 2013.)
Scenarist je i redatelj dokumentarnog filma „Amato“ (Hrvatski filmski savez, 2008.)

Drazen-Ilincic_Robert-Gojevic_polaroid

 


[slider navigation_style=”arrows”]

“Nisam čovjek koji maršira, nisam čovjek povorke, grupe. Individualac sam uvijek bio i ostao. Tako da ono što ću ja činiti nije aktivizam. Ja to radim na ljudski način, svoj, kao osoba privatno zgrožena nekim pojavama, homofobijom u društvu. Aktivisti imaju svoju agendu, moraju ispuniti ciljeve. U tom se ne vidim. Ali to sve može koegzistirati.”

Dražen Ilinčić
Izvor: http://www.vecernji.hr/drazen-ilincic-nikada-nisam-imao-problema-zato-sto-sam-gay-906094 | autor: Petra Maretić Žonja

“Mi smo mediokritetska sredina koja i njeguje osrednjost i voli je. Uspjesi i slava u društvu postižu se dogovorno, stvari se umrežavaju. Zna se s kim treba piti kavu, kako se dijele stipendije, kako jedni drugima pišu hvalospjeve… Jedini odnos koji funkcionira u stvaranju je onaj s publikom. Imam sreću da na televiziji mogu njegovati malo autorskiji pristup.”

Dražen Ilinčić
Izvor: http://globus.jutarnji.hr/kultura/drazen-ilincic--gay-kojeg-hrvati-vole | autor: Mirjana Dugandžija
“…kada sam kritičar nisam baš milostiv prema autorima, a kada sam autor zgražam se nad kritičarima koji ništa ne razumiju.”
Dražen Ilinčić
Izvor: http://www.zenskaposla.hr/drazen-ilincic-ozbiljno-zaigran/167/ | autor: Jana Bali
[/slide] [/slider]