Disdéri | najbogatiji fotograf svog vremena


Disdéri je imao prilično malu naobrazbu i najvjerojatnije je potjecao iz siromašne sredine ali to ga nije spriječilo da postane najbogatiji fotograf svog vremena, a možda i u povijesti. Trebala mu je samo dobra odskočna daska, a dobio ju je od prijatelja Chandelliera koji je zahvaljujući bogatom nasljedstvu Disdériu dao novac za atelijer.

disderi_02_robert-gojevic

kolekcija Carte de Visit | Robert Gojević

 

U kolovozu 1851. godine Talijan po imenu Louis Dodero, koji je živio u Marseilleu došao je na ideju da portret stavi na posjetnicu sugerirajući kako bi to bilo vrlo praktično za putovnice, dozvole i slične dokumente. Nažalost, ideja nije pala na plodno tlo. Malo kasnije istu ideju promovirala su i dvojica Pariških foto amatera, Edouard Delessert i Comte Aguado ali očito ne dovoljno uporno i razrađeno jer samo mjesec dana kasnije, studenog 1854 Disdéri je patentirao svoj Carte de Visite format fotografije.

Disdéri je bio vrlo ozbiljan u svom poduzetništvu, pa je ubrzo patentirao poseban fotoaparat pomoću kojeg je mogao ubrzati cjelokupni proces izrade fotografije. Novac je opet odigrao presudnu ulogu jer fotoaparat je imao četiri objektiva koji su ionako bili najskuplji dio opreme.

Pa ipak, ništa se godinama nije dogodilo sve dok sreća ponovno nije pokucala na njegova vrata. Zahvaljujući Napoleonu III koji se fotografirao u Disdérievom atelijeru, odjednom je cijeli Pariz, a uskoro i svijet, htio je imati fotografije tog formata. Disdéri je uskoro postao najbogatiji fotograf na svijetu. Zaradivši te godine 48.000 funti u Parizu, otvorio atelijer i u Toulonu, Madridu i Londonu.

više o Disdériu