Robert Gojević Wet Plate Photography


ROBERT GOJEVIĆ (Zagreb, 1968.) Ilustrator, slikar, grafički dizajner, fotograf, kolekcionar starih fotografija 19. stoljeća, osnivač i urednik specijaliziranih on-line / pdf časopisa za fotografiju Bulb (2007-2009) i Blur (2009-2018). Specijalizirao se za najstarije fotografske tehnike i procese sredine 19. stoljeća, proces mokre ploče kolodija (wet plate) na staklu ambrotipije ili metalu ferotipije, odnosno tehnike ispisa kontaktnih fotografskih pozitiva: slanog otiska, albuminske fotografije, cijanotipije, argenotipije (Van Dyke Brown Print) …

Nagrađivan je fotograf s nizom grupnih i samostalnih izložbi. Organizira i vodi radionice i predavanja o antiknim fotografskim tehnikama i procesima.


Robert Gojević izuzetan je poznavatelj povijesnih fotografskih procesa na teorijskoj i praktičnoj razini, duboko zainteresiran za povijest i pojavnosti samog medija, ali i za povijest svjetske te posebice hrvatske fotografije. U svojem radu reinterpretira različite povijesne tehnike, izrađuje ambrotipije, ferotipije, cijanotipije, fotografije na slanom papiru, albuminske fotografije, ali i inkjet printove. Omiljeni žanr mu je portretna fotografija, pritom modelu pristupa na način na koji je to činio Nadar, provodeći s njim onoliko vremena koliko je potrebno da bi od njega dobio aktivno sudjelovanje, izlažući ga objektivu aparata nekoliko sekundi, što je sasvim dovoljno da se u portret upiše osobnost fotografiranog.

Ujedno, Gojević je fasciniran domaćom fotografskom baštinom te je nekoliko projekata posvetio hrvatskim fotografima 19. stoljeća: Jurju Draškoviću, Ivanu Standlu i Franji Pommeru. Njegov interes je u početku bio vođen iskrenim oduševljenjem i strašću prema alkemiji povijesnih procesa izrade fotografije, da bi s vremenom kroz učenje i praksu prerastao u osjećaj odgovornosti prema hrvatskoj fotografskoj tradiciji i njezinom očuvanju i promociji. U tom smislu, njegove fotografije predstavljaju most između prošlog i sadašnjeg vremena, a poruka koju odašilju je višeslojna. One ukazuju na važnost pojedinih autora i njihovih radova iz pretprošlog stoljeća samim svojim postojanjem dok sadržajno komuniciraju suvremeni trenutak.

Tehnološki one su spoj povijesnih i suvremenih metoda ili bolje rečeno, interpretacija povijesnih postupaka s obzirom na potrebe i mogućnosti suvremenog doba. Iz tog razloga, upravo zbog spoja tradicionalnog i suvremenog Hrvoje Gržina ih apostrofira kao retroavangardne.

dr. sc. Iva Prosoli, viši kustos 


 

kemijanje za mokru kolodijsku plocu from Robert Gojević on Vimeo.