Zdenko Basic


Moj prvi susret sa Zdenkovom knjigom Sjeverozapadni vjetrovi rezultirao je tako da se u trgovini knjiga nisam mogao odlijepiti od nje. Naravno, kupovalo se nešto Danu i Hanni, pa sam teška srca morao se odvojiti od knjige. Budno Gogino oko to je primijetilo pa mi ju je nekoliko mjeseci kasnije poklonila. Ustvari, ni dan danas nisam siguran da ju možda nije kupila sebi opravdavajući to mojim rođendanom.

Zdenko je veliko dijete koje Vas odmah zamađija svojim veseljem i jednostavnošću. Druženje s njim bilo je nevjerojatno veselo i zabavno. Sati su mi prolazili ko minute, i nakon dugog razgovora jednu čaroliju zamijenili smo drugom. Napravio sam tri portreta Zdenka i dva su ispala po mom ukusu.

 

Zdenko-Basic_Robert-Gojevic-1000px

robert-gojevic_wet-plate robert-gojevic_wet-plate

 

 

Zdenko-Basic_Robert-Gojevic

 

“Stvarati da bi razvijali sebe… to zapravo i sebi govorim”

Zdenko Basic

“U stvarnom zivotu vrlo je tesko naci ili vidjeti vilenjake. Jos je teze pobjeci od stvarnoga zivota. Uspio sam to nekoliko puta. A tamo se kad kada pokazu i vilenjaci.”

Zdenko Basic
“Pokusavam vidjeti svijet kroz oci djeteta kakav sam bio, a najcesce se trudim vidjeti svijet u kojem bi to dijete moglo uzivati.”
Zdenko Basic
“Ja samo radim ono sto volim i s cime mi se cini da najtocnije mogu izraziti svoju ideju. Procjenjujem svoj rad samo prema tome koliko sam zadovoljan u tom izrazu ideje. A sto se tice priznatosti, ne znam koliko je tko priznat u danasnjem drustvu, ili koliko bi trebao biti, jer se to ionako mijenja iz dana u dan. Pretpostavljam da najbolje o tome znaju oni koji naganjaju loptu za novac.”
Zdenko Basic

 

Njegova prva autorska knjiga ‘Sjeverozapadni vjetar’, objavljena 2011. u izdanju Planetopije, ocijenjena je od kritike kao najbolja knjiga za djecu 2011. u Hrvatskoj. Ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, medu kojima su i hrvatska izdanja prica poput Andersenovih i Grimmovih bajki, ‘Pinokija’, ‘Alise u zemlji cudesa’ i ‘Snjeguljica’, iz nakladnicke kuce Carlton iz Velike Britanije, koji je oslikao u suradnji s Manuelom Sumbercom. Animirao je nekoliko filmova kao sto su ‘Guliver’, ‘Vesla’, glazbeni spotovi ‘Zedam’, ‘Toleranca’, ‘Vesla na vodi’