Slavenka Drakulić


Velika je čast doma ugostiti veliku hrvatsku publicisticu i književnicu čije knjige su prevedene u preko 30 stranih jezika, književnicu po čijim su knjigama snimljeni filmovi i koja piše kolumne u najpoznatijim svjetskim novinama.

 

Robert-Gojevic_Slavenka-Drakulic_ab-1000px
Pisanje je vrlo teško, znam to iz vlastitog iskustva. Bezbroj bezuspješnih pokušaja, mojih frustracija i nezadovoljstva napisanim te konstantnim novim pokušajima jer odustati ne želim. Traje to tako preko dvadeset godina. Ne možete ni zamisliti kako mi je onda bilo družiti se sa Slavenkom kojoj to tako fantastično ide. Iako nisam od onih koji vjeruju kako fotografija krade dušu, bio sam malo zločest pomislivši kako bi bilo zgodno kad bi mogao ukrasti barem dio njenog talenta, pa da konačno malo si olakšam svoju muku.

Posebna je čast fotografirati Slavenku, posebno obzirom da ne voli biti ispred objektiva. Priznala mi je da su joj kolodij fotografije prekrasne i da bi ju bilo teško nagovoriti da nije riječ o tako jedinstvenom fotografskom procesu. Druženje i iskustvo je to koje ću svakako pamtiti, a knjiga s njenom posvetom svakako će zauzeti posebno mjesto u mojoj biblioteci.

Robert-Gojevic_Slavenka-Drakulic_1000px

Robert-Gojevic_Rujana-Jeger_Slavenka-Drakulic_2


[slider navigation_style=”arrows”]

“Zdravi odnosi” su ideal koji je, kao i svaki ideal – nedostižan. Stoput smo se susreli sa situacijama da ugledni građani čine stvari za koje ne biste povjerovali da su sposobni. To je slučaj i s likovima u mome romanu…”

Slavenka Drakulić
Izvor: http://www.6yka.com/novost/31753/slavenka-drakulic-pisem-o-temama-koje-me-uznemiruju | autor: Srđan Sandić

“Pretpostavka da je lakše opisati nešto što si doživio vrlo je česta i uglavnom naivna. Pisanje je alkemijski proces, kako kaže Danilo Kiš. I nema nikakve koristi od toga da se otkriva “recept” jer je proces ionako individualan i ne može se kopirati…”

Slavenka Drakulić
Izvor: http://www.6yka.com/novost/31753/slavenka-drakulic-pisem-o-temama-koje-me-uznemiruju | autor: Srđan Sandić
“– Što netko brže nauči da je slava relativna i prolazna pojava, to bolje za njega kao osobu. Na to i mislim kad spominjem razlikovanje važnog od nevažnog. Što nekome može značiti »slava«, ako mu je u pitanju život? Bolest u neku ruku čovjeku pojednostavnjuje život, jer reže krila ambicijama. Staviti sve to u ravnotežu, u suodnos, to je već malo teže, ali može se postići. ”
Slavenka Drakulić
Izvor: http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Slavenka-Drakulic-Sto-znaci-slava-ako-je-u-pitanju-zivot | autor: Tatjana Gromača Vadanjel
[/slide] [/slider]