Rujana Jeger


S Rujanom imam par zajedničkih stvari, a to su osim iste godine rođenja i ljubavi prema Beatlesima u ranom djetinjstvu, klubovi osamdesetih kao što su Jabuka, Gjuro i Lapidarij. To je zasigurno bio jedan od razloga njenog oduševljenje dok je prelistavala moje vinil LP ploče u mom Darkroomu i odlična prilika za žicanje posvete na njenom romanu Darkroomu :). Riječ je o vrlo hvaljenom prvijencu koji je bio u užem izboru za nagradu Jutarnjeg lista, a par godina kasnije objavljen u izdanju njemačkog Beck Verlaga. Drugim riječima, naša ljubav prema starim stvarima i žaljenje za Zagrebom kakav je bio osamdesetih je još jedna od stvari koje nas vežu.

 
Robert-Gojevic_Rujana-Jeger_bc1000px
 

Što reći o Rujani? Stalna je kolumnistica u hrvatskom izdanju Cosmopolitana, surađuje u hrvatskom izdanju Ellea, švedskom časopisu Amelia, bečkom Die Bunte Zeitung … i još puno toga. Ona je otkačena, jedinstvena i slobodoumna, sve ono što manjka ovom našem zatucanom društvu, i samim time mi ju je bilo veliko zadovoljstvo fotografirati. Istina, činjenica da se ni ona ne voli fotografirati kao ni njena majka Slavenka nije mi olakšalo fotografiranje ali mi je naravno laskalo jer ih…fotografiram :). No, unatoč zabavi, odličnom raspoloženju i smijehu svih troje (moram spomenuti Andreja, Rujaninu bolju polovicu, trebao sam brzo djelovati jer su išli dalje tulumariti :).
 
Robert-Gojevic_Rujana Jeger-1000px
 
Robert-Gojevic_Rujana-Jeger_Slavenka-Drakulic_3-1000px
 


[slider navigation_style=”arrows”]

“Kada imate dovoljno para i prilike da putujete, tek na nekom dalekom kontinentu spoznate da ste i vi i vaš grad, zemlja, pa i kontinent – posve nevažni. U Riu de Janeiru samo u favelama živi oko dva milijuna neregistriranih i službeno nepostojećih ljudi. Cijela zemlja je velika kao sve europske zemlje skupa, a još malo i veća (a svi govore istim jezikom, koji se u Europi govori u minijaturnoj zemljici), a naši predsjednici se ponašaju kao onaj ludi kralj u Malom princu (koji nema niti podanika) – zato je važno putovati, izgubiti se i biti svjestan koliko si mali i koliko sve što misliš da znaš o svemu ovisi samo o tome gdje si. Zato je zanimljivo i živjeti u pečalbi, početi od nule… Nakon toga, možeš svašta.”

Rujana Jeger
Izvor: http://www.booksa.hr/dossier/rujana-jeger | autor: Ivan Crnjac
“Žalosti me što se na feminizam još uvijek gleda kao na sotonski kult, ta je riječ toliko pejorativna da ljudi izgleda još uvijek uglavnom misle da je feminizam muškomrzački kult zbog kojeg žene postaju lezbijke jer su im muškarci toliko odvratni. Da, to je jedna minijaturna frakcija u Kaliforniji, ima ih valjda 15-ak… Činjenica je da je zbog ekonomske krize sada situacija žena dodatno pogoršana jer žene obično prve lete s posla, što im baš ne pomaže u izgradnji samosvijesti i kvalitetnog života.”
Rujana Jeger
Izvor: http://www.6yka.com/novost/25308/rujana-jeger-na-feminizam-se-jos-uvijek-gleda-kao-na-sotonski-kult | autor: Karmela Devčić
“Baš me zanima pitaju li novinari svakog tetoviranog nogometaša što mu znači tetovaža ili kako se odlučio na to? Reći ću vam samo da muškarci zbilja imaju nizak prag boli. Ono što oni smatraju bolnim, zbilja je neočekivano. Toliko o “jačem spolu”…”
Rujana Jeger
Izvor: http://www.6yka.com/novost/25308/rujana-jeger-na-feminizam-se-jos-uvijek-gleda-kao-na-sotonski-kult | autor: Karmela Devčić
[/slider]