(f)aces

robert-gojevic_f-aces

Je li fotografija umjetnost ili nije? Dilema o naravi fotografije prisutna je od njenih samih početaka, a diskusije traju i dan danas.

Ako je fotografija ikad bila umjetnost bilo je to u jednom vrlo kratkom i specifičnom periodu na početku njene povijesti. Jedan od najistaknutijih predstavnika tog doba bio je Felix Nadar, prvi fotograf portreta poznatih osoba. Bilo je to vrijeme prije fotografskih zanata kada se nije fotografiralo prvenstveno radi zarade. Kad fotografija nije bila dio industrije i masovno umnožavana, kada se motivom i retušem nije prilagođavala ukusima mase.

Koliko se Robert projektima FACE(S) i (F)ACES uspio približiti umjetničkoj fotografiji s početka povijesti fotografije? Nema sumnje, uspio je uloviti duh prošlih vremena iako nije robovao kostimografiji niti koristio karakteristično poziranje tog doba. U tome mu je svakako pomogao starinski fotografski proces koji je koristio Nadar, te baš poput njega fotografirao u opuštenoj atmosferi kućnog atelijera. Pa ipak, ma koliko se Robert trudio modelima biti dobar domaćin u tih nekoliko sati potrebnih za jednu ili eventualno dvije fotografije, bilo je nemoguće približiti se opuštenosti kakvu su prijatelji osjećali kod Nadara. Današnji ritam života potpuno je neusporediv s onim vremenom. Unatoč tom nedostatku, budući poznata lica iz kulturno umjetničkih krugova u vrijeme portretiranja nisu bili Robertovi prijatelji, on je uspio ostvariti čaroliju koju nitko od fotografiranih do tada nije vidio. Robert je napravio fotografije koje su portretirani već na samom licu mjesta doživjeli umjetničkom i samim time projekt učinio uspjelim i jedinstvenim. | vidi cijeli tekst o projektu!

“In photography, like in all things, there are people who can see and others who cannot even look.”

Félix Nadar

Mirko Ilić

Mirko Ilic

Slavenka Drakulic

Slavenka Drakulic

Miljenko Jergovic

Miljenko Jergovic

Miro Gavran

Miro Gavran

Pero Kvrgic

Pero Kvrgic

Spiro Guberina

Spiro Guberina

Nikola Zinic

Nikola Zinic

Davor Bruketa

Davor Bruketa

Nenad-Bach

Nenad Bach

Matija Dedic

Matija Dedic

Dunja Vejzovic

Dunja Vejzovic

Radojka Sverko

Radojka Sverko

Roman Simic Bodrozic

Roman Simic Bodrozic

Dalibor Talajic

Dalibor Talajic

Alfi Kabiljo

Alfi Kabiljo

Ivica Buljan

Ivica Buljan

Dimitrije Popovic

Dimitrije Popovic

Tihana Lazovich

Tihana Lazovich