Mirko Ilić


S Mirkom sam dogovorio fotografiranje nekoliko tjedana prije nego li je iz New Yorka došao u Zagreb i njegov jedini uvjet bio je komunikacija na „Ti“ :).

Kad prelistate knjigu o Mirku „Fist to face”  Dejana Kršića tek tada shvatite o kojoj dimenziji kreativca je riječ i odmah sam znao da ću mu češće reći Vi nego li Ti. Uživo sam ga upoznao dan ranije na odličnom predavanju “Simboli mržnje” u društvu Rujane Jeger kad smo i dogovorili zajedničko druženje sutradan u mom malom Wet Plate studiju. Osim što sam Mirka izmaltretirao tražeći ga da mi potpiše LP covere, knjige i polaroide, ostatak vremena prošao je u nezaboravnoj zezanciji :).

Hvala Mirko, hvala Rujana!

 

Ferotipija

1Mirko-Ilic_Robert-Gojevic

 

During my recent visit to Zagreb I was asked by photographer Robert Gojevic to pose for a portrait. I am not very fond of posing for portraits but Robert works in tintype, that’s why I said yes.

A tintype, also known as a melainotype or ferrotype, is a photograph made by creating a direct positive on a thin sheet of metal or glass coated with a dark lacquer or enamel and used as the support for the photographic emulsion. Tintypes enjoyed their widest use during the 1860s and 1870s.

Mirko Ilić 28.4.2015

 
Ambrotipija

2Mirko-Ilic_Robert-Gojevic

polaroid_Mirko-Ilic19.4.2015-1000px
Mirko-Ilic_Robert-Gojevic1-web Mirko-Ilic_Robert-Gojevic2-web Mirko-Ilic_Robert-Gojevic3-web

 

 

Mirko Ilić je grafički dizajner, ilustrator i predavač. 1995. godine osniva Mirko Ilić Corp. u New Yorku, studio specijaliziran za grafički dizajn, 3D animaciju i ilustraciju. Prije dolaska u SAD, Mirko Ilić bio je kreativni direktor brojnih plakata, ovitaka i knjiga u Europi. 1991. godine bio je kreativni direktor međunarodnog izdanja magazina Time te je 1992. godine postao kreativnim direktorom njujorškog časopisa Times Op-Ed. S gosp. Miltonom Glaserom, Mirko poučava napredni dizajn na Sveučilištu Cooper Union, a trenutno predaje i na School of Visual Arts u New Yorku. Autor je brojnih publikacija i stručnih knjiga. Posljednje tri godine drži predavanja na temu simbola mržnje u regiji.

izvor: http://festivaloftolerance.com/

http://mirkoilic.com/

 

link za cijelu emisiju: http://www.dailymotion.com/video/xtrbtz_drugi-format-mirko-iliy_news