Miljenko Jergovic


Nije lako napisati nešto kratko i jednostavno o Miljenku Jergoviću. Mislim da to nikad i nikome nije pošlo za rukom, barem ne uspješno, što je uostalom najbolji dokaz o kakvom kalibru čovjeka je riječ. No, bi li on bio takav književnik kakav jest kad ne bi uspio u onom u čemu drugi nisu.

Posve je prirodno da sam najveći stranac upravo tamo gdje sam se rodio. Ali, ne žalim se: biti stranac i nemati ambiciju da vas vole odlična je pozicija za pisca. Jer, ne možete pisati i stalno voditi računa o tome da nikoga ne povrijedite, što je preduvjet da biste bili voljeni. Književnost, naprosto, mora biti u konfliktu.“ Miljenko Jergović

Bila mi je velika čast i zadovoljstvo družiti se i portretirati Miljenka Jergovića.


http://www.jergovic.com/

 

Miljenko Jergovic1_Robert-Gojevic

Miljenko Jergovic2_Robert-Gojevic


Miljenko Jergovic_Polaroid_Robert-Gojevic


Miljenko-Jergovic_Robert-Gojevic_2web

Miljenko-Jergovic_Robert-Gojevic_3web

Miljenko-Jergovic_Robert-Gojevic_4web

 


[slider navigation_style=”arrows”]

“To je taj paradoks, što kod nas nema čitatelja ove priglupe američke vampirske književnosti jer kod nas čitaju, uglavnom, samo vrlo pismeni i kultivirani ljudi, dok oni kojima bi ta vampirska književnost trebala biti namijenjena zapravo ne čitaju ništa. U Hrvatskoj tako postoji taj paradoks da se vrlo često nezahtjevne knjige, koje se objavljuju da bi postale bestseleri, prodaju lošije nego ozbiljna književna djela.”

Miljenko Jergović
Izvor: http://www.novilist.hr/Kultura/Ostalo/Miljenko-Jergovic-Tudmanizam-nam-se-vratio-crnji-nego-ikad | autor: Novi list

“Znate, ne držim mnogo do svoje takozvane uspješnosti. Jer, da mi je cilj bio da budem uspješan, radio bih kao broker ili menadžer u velikom preduzeću. To je uspjeh. Sve ostalo je mjera mog neuspjeha. Uostalom, osim neuspjehom, kako nazvati život u zemlji u kojoj je moguće, u sred bijela dana i nasred tržnice, na glavu pisca i kolumniste Ante Tomića koji je mirno pio kavu na terasi splitskog restorana, izliti kantu govana?! Doslovno! Ne moram reći da počinitelj ne samo da nije otkriven, nego su reakcije takozvane javnosti i takozvane političke i kulturne elite bile uglavnom pozitivne spram počinitelja. Tako je reagovao splitski gradonačelnik; profesor Ivo Banac rekao je, citiram, da je kod nas na Mediteranu uobičajeno da neomiljene ljude tretiramo na taj način. I sve to prvom licu množine! U zemlji u kojoj se ovo događaja čovjek koji iole drži do sebe mora se osjećati poraženo, bijedno i kao stranac. Doduše, čim izađem iz kuće, odmah sam stranac. U Sarajevu možda najveći.”

Miljenko Jergović
Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/kun/miljenko-jergovic-covjek-je-egoisticna-zvjercica | autor: Oslobođenje

“Posve je prirodno da sam najveći stranac upravo tamo gdje sam se rodio. Ali, ne žalim se: biti stranac i nemati ambiciju da vas vole odlična je pozicija za pisca. Jer, ne možete pisati i stalno voditi računa o tome da nikoga ne povrijedite, što je preduvjet da biste bili voljeni. Književnost, naprosto, mora biti u konfliktu.”

Miljenko Jergović
Izvor: http://www.oslobodjenje.ba/kun/miljenko-jergovic-covjek-je-egoisticna-zvjercica | autor: Oslobođenje
[/slide] [/slider]