Marko Pavlovic


Marko2-1000px

Marko-1000px


Marko-Pavlovic-Polaroid_Robert-Gojevic


Marko-Pavlovic_Robert-Gojevic2-web

Marko-Pavlovic_Robert-Gojevic3-web

Marko-Pavlovic_Robert-Gojevic4-web


 

[slider navigation_style=”arrows”]

Tako je nastala i vaša druga igračka Logiq Tower. Kako biste nju opisali?

Logiq Tower je mozgalica koja se slaže oko štapa. Postoji više od 22 000 jedinstvenih rješenja na koji se način ona može složiti. Igračka je proizvedena od recikliranih i obnovljivih materijala kaučukovog drveta bez kemijskih aditiva te netoksičnih boja na bazi vode. Logiq Tower je dobio odlične kritike i mnogi su ga opisivali kao da je potomak Tetrisa. To je super stvar jer to znači da su ljudi prepoznali specifičnost ove igračke. Tu sam surađivao s jednim kompjutorskim analitičarom i profesorom matematike iz Kalifornije koji je izradio algoritam kojim je provjerio rješenja za slaganje Logiq Towera. On nam je izlistao listu rješenja.”

Marko Pavlović
Izvor: http://zg-magazin.com.hr/marko-pavlovic-hrvatski-tvorac-igracaka/ | autor: Valentina Vukoje

“Kako je započela priča o Oblu?

Oblo se dogodio na prvoj godini studija kao studentski rad, koji je kasnije prerastao u globalni proizvod i to putem nagrada koje sam osvajao za njega. Moj mentor i koautor bio je profesor sa studija dizajna Mladen Orešić. Oblo je ispočetka bio maketa od stiropora. U međuvremenu se pojavio jedan natječaj, koji je tražio oblikovanje suvremene didaktične igračke i ja sam shvatio da bi mogao prijaviti Oblo. Igračka je u Londonu osvojila treće mjesto. Tada je krenulo sponzoriranje od jedne velike trgovine igračaka Hamleys. Nakon toga započeo je medijski interes za Oblom i to mi je dalo dodatni poticaj. Igračka je vrlo brzo dobila pregršt nagrada među kojima je zlatna Nagrada američkih industrijskih dizajnera, Nagrada Hrvatskog dizajnerskog udruženja, Nagrada njemačkih dizajnera. Po završetku fakulteta pojavio se zainteresirani investitor iz Kanade Mark Cahsens. Kada sam započeo pregovarati s njime, shvatio sam da su naše ideje o poduzetništvu i dizajnu dosta slične. Radi se o Great Circle Works kompaniji koja proizvodi edukativne i pametne igračke, ali i sportsku opremu.”

Marko Pavlović
Izvor: http://zg-magazin.com.hr/marko-pavlovic-hrvatski-tvorac-igracaka/ | autor: Valentina Vukoje

Jeste li očekivali da će vaša igračka Oblo polučiti takav uspjeh?
Kada u nešto uložiš znatnu količinu vremena, truda, a kasnije i novca onda je i uspjeh nešto što priželjkuješ i čemu težiš. Ideja i koncept za igračku Oblo su rezultati rada na jednom od prvih studentskih zadataka na prvoj godini Studija dizajna. Naravno, u tom trenutku je bilo doista teško predvidjeti takav uspjeh iako sam već u ranoj fazi početnu ideju uspio artikulirati na vrlo zanimljiv način. Zahvaljujući podršci mentora prof. Mladena Orešića, koncept u fazi modela je zatim dovršen za i u skladu s uvjetima međunarodnim natječajem (D&AD Global Student Awards 2007), koji je vrlo jasno uzimao u obzir komercijalnu komponentu i mogućnost proizvodnje. Nakon što je igračka osvojila 3. mjesto postalo je jasno u kojem smjeru treba nastaviti rad na promociji proizvoda. Brojne izložbe i nagrade kasnije su privukle investitore pa sam započeo pregovore oko licenciranja (ne otkupa) i komercijalizacije projekta. Bilo mi je vrlo važno da me investitor uključi u daljni razvoj proizvoda što bi u konačnici otvorilo mogućnost nastavka suradnje na budućim proizvodima.”

Marko Pavlović
Izvor: http://wall.hr/design/nova-domaca-didakticka-igracka-logiq-tower/ | autor: wall.hr
[/slide] [/slider]

 


 

Marko Pavlović, 1981., Zagreb, dizajner proizvoda.
Preddiplomski Studij Dizajna, smjer Industrijski dizajn uspješno završava krajem 2009.

Trenutačno radi kao samostalni dizajner i vanjski suradnik s domaćim i stranim tvrtkama stvarajući jedinstvena dizajnerskih rješenja s posebnim fokusom na igračke i slagalice.
Njegova dva najpoznatija rada su igračke Oblo™ Spheres i Logiq Tower™. Marko započinje rad na igrački Oblo 2007. i to na prvoj godini Studija dizajna po mentorstvom prof. Mladena Orešića. Studentski zadatak je zahvaljujući brojnim nagradama i publikacijama 2010. privukao investitora i postao globalni proizvod. Markova nova igračka je 3D slagalica pod nazivom Logiq Tower. S više od 22.000 mogućih rješenja u 4 razine bez dvojbe bi mogla postati jedna od najizazovnijih mozgalica na tržištu.

Za vrijeme studija i nakon njega prisutan je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i natječajima na kojima je nagrađen prestižnim nagradama iz područja industrijskog/ produkt dizajna. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog dizajnerskog društva, te aktivno sudjeluje na izložbama i radionicama sa svrhom afirmacije kulture dizajna u Hrvatskoj.


http://marko-pavlovic.com/