Kruno Lokotar


Odlična zabava, zezancija i društvo. Nema ništa boljeg od upoznavanja zanimljivih ljudi. Kad mi je moj prijatelj Ilija Aščić predložio Krunu za portretiranje, nisam mogao ništa manje ni očekivati.

Klipani su se zabavljali i glupirali, malo planirali, malo sanjarili…bilo nam je super :). Milion tema, a nažalost premalo vremena.

I za kraj, što reći o čovjeku koji kao poklon donese knjigu Lawrencea Ferlinghettija: „Krajolici živih i mrtvih“ i to još s potpisom autora…wow.


Tko je Lawrence Ferlinghetti? Kruno kaže ovako:

Ukratko: Rođen 24. ožujka 1919. godine, u 97-oj godini života Lawrence Ferlinghetti nedvojbeno je najslavniji živi američki pjesnik.

1953. otvorio je u San Franciscu prvu knjižaru u Americi za jeftina i “džepna” izdanja knjiga City Lights. Dvije godine poslije osnovao je istoimenu nakladničku kuću.
Premda ga najčešće dovode u vezu s predstavnicima Beat generacije, Ferlinghetti predstavlja sasvim osamljenu, izdvojenu, ali i jednu od najoriginalnijih književnih ličnosti u SAD-u dvadesetog stoljeća. Ferlinghettijeva poezija bavi se zbiljskim problemima čovjeka kao pojedinca i društvenog bića, ali pjesničkim stilom sasvim oslobođenim usiljenosti i konvencionalnosti akademskih pjesnika. Duboko i iskreno zanimanje za probleme društvenog otuđenja i političkog nasilja glavne su Ferlinghettijeve pjesničke teme.

Uručujući 2005. godine najveću američku književnu nagradu za životno djelo Lawrenceu Ferlinghettiju, predsjednik američke Akademije znanosti i umjetnosti kazao je: “U ovim mračnim danima bezumlja, ratova i globalizacijskog imperijalizma, Ferlinghettijeva poezija djeluje poput svjetla u mraku.”

I da stvar stvar bude zanimljivija, pričamo mi tako i spomenemo Mirka Ilića i njegovu knjigu „fist to face“. Mirko mi se potpisao na korice i nacrtao svoj autoportret. Nakon nekoliko mjeseci fotografirao sam Dejana Kršića koji je knjigu dizajnirao, i naravno, potpisao se pored Mirkovog autograma. A onda, opa, ispostavi se da je Kruni ta knjiga bila prvi njegov urednički projekt u AGM-u… hm, svakako dobar razlog za još jedan autogram na toj famoznoj knjizi.


Kruno-Lokotar2_Robert-Gojevic

Kruno-Lokotar_Robert-Gojevic


Kruno-Lokotar-Polaroid_Robert-Gojevic


Kruno-Lokotar_Robert-Gojević_2web

Kruno-Lokotar_Robert-Gojević_3web

Kruno-Lokotar_Robert-Gojević_4web

Kruno-Lokotar_Robert-Gojević_5web


Kruno Lokotar (Daruvar, 1967) diplomirao je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje kritiku, kulturološku publicistiku, esejistiku, putopise, preferira hibridne žanrove. Uređivao je, između ostaloga, kulturni magazin Godine nove i niz drugih publikacija, izbora, emisija… Trenutno za HTV3 proizvodi Prekid programa zbog čitanja.

Od 2002. do 2007. bio je glavni urednik AGM-a. 2004. godine dobio je prvi put dodijeljenu nagradu Kiklop za najboljeg urednika. Za suradnju s Mirkom Ilićem dobio je Zlatnu medalju američkog udruženja dizajnera (koja uopće nije od zlata).

Ustanovio je nagrade Na vrh jezika (za poeziju) i Prozak (za prozu) za autore do 35 godina, a od godine 2015. i festival Prvi prozak na vrh jezika.
Od 2007. do kolovoza 2015. godine radio je kao urednik domaće i regionalne beletristike i publicistike u izdavačkoj kući Algoritam.
Trenutno radi kao free-lancer i vanjski urednik kod nekoliko nakladnika.

Bio je jedan od selektora i jedini voditelj FAK-a (Festivala a književnosti). Jedan je od voditelja i programski savjetnik regionalnog festivala Krokodil iz Beograda i Odakle zovem iz Podgorice. S Emirom Imamovićem Pirkeom i Srećkom Horvatom pokrenuo je Fališ (Festival alternative i ljevice Šibenik), a s udrugom ZaPis iz Zadra KaLibar bestival.
Osnivač je Udruge za kreakciju Kultipraktik i pokretač storytelling scene Spikigin.

Facebook: Kruno Lokotar