Hrvoje Grzina


Malo je ljudi koji nas uistinu mogu razumjeti! Kad k tome radiš nešto što je toliko rijetko u domovini da ti ni prsti ruke ne trebaju kako bi nabrojao one koji tako nešto manje-više slično rade, velika je sreća imati osobu s kojom možeš o tim stvarima razgovarati.

„Hrvoje Gržina, povjesničar fotografije i arhivist. Rođen je 1979. godine u Zagrebu, gdje je 1997. završio klasičnu gimnaziju, a 2003. diplomirao na Filozofskom fakultetu (jednopredmetni studij povijesti). Od svibnja 2005. zaposlen u Središnjem fotolaboratoriju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu. Središnji su mu istraživački interesi povijesni fotografski procesi te povijest fotografije (osobito 19. stoljeća) u Hrvatskoj. Sakuplja stare fotografije – znanih i neznanih, profesionalnih i amaterskih fotografa – od kojih stvara referentnu zbirku povijesnih fotografskih procesa.

Od 2008. do 2010. kao predstavnik Hrvatske usavršava se u poslovima zaštite fotografija u sklopu inicijative Fundamentals of the Conservation of Photographs koju je pokrenuo Getty Conservation Institute iz Los Angelesa, a 2011. kao dobitnik stipendije Northeast Document Conservation Centrea iz Andovera boravi u Sjedinjenim Američkim Državama produbljujući ranije stečena znanja. Godine 2013. sa suradnicima sudjeluje u organizaciji međunarodne konferencije Our Modern – Re-Appropriating Vulnerable 20th Century Heritage u Dubrovniku te u pripremi i provedbi međunarodne ljetne škole Conservation Strategies of Humidity and Water-Damaged Photographic Materials u zajedničkoj organizaciji Getty Conservation Institutea iz Los Angelesa i Hrvatskoga državnog arhiva.

Kao izlagač nastupio je na nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova, među kojima valja istaknuti veliki simpozij Photograph Heritage in Central, Southern and Eastern Europe: Past, Present and Future (Bratislava 2007.) te skup o dagerotipijama kao dijelu baštine Quando la fotografia era una lastra d’argento (Rim 2013.). Održao je više desetaka popularnih predavanja i radionica o povijesti fotografije i fotografskim procesima, autor je knjige „Identifikacija, zaštita i čuvanje fotografija“ (Zagreb 2016.) te dvadesetak znanstvenih i stručnih radova.“


Hrvoje Grzina

Hrvoje Grzina


Hrvoje-Grzina_Robert-Gojevic2web

Hrvoje-Grzina_Robert-Gojevic3web

Hrvoje-Grzina_Robert-Gojevic4web

Hrvoje-Grzina_Robert-Gojevic5web