Alfi Kabiljo


Iza mene je još jedan dan koji mi se urezao u pamćenje. Današnji gost u mom domu bio je gospodin Alfi Kabiljo, skladatelj, dirigent, aranžer, pianist, tekstopisac, libretist i producent. Ovaj “Kralj hrvatskog musicla” kako ga je domaći tisak prozvao (njegovi musicli su najizvođeniji musicli u Hrvatskoj… Jalta Jalta cca 1000 izvedbi) napisao je glazbu za 80 igranih filmova i preko 100 TV epizoda.

Ono što je mene posebno fasciniralo kod ovog iznimno zanimljivog čovjeka je njegova jednostavnost kakvu imaju samo veliku ljudi, i usudio bih se reći samo stara škola. Poslije fotografiranja sjeli smo za stol i uživali u jednoj dragocjenoj tekućini, a gospodin Kabiljo svečano me inicirao u svoj tajni klub… psttt, više od toga ne smijem reći 🙂

Alfi-Kabiljo-2_Robert-Gojevic

Alfi-Kabiljo-1_Robert-Gojevic


Alfi-Kabiljo-Polaroid-web


Alfi-Kabiljo-2-12lis2015-web

Alfi-Kabiljo-3-12lis2015-web

Alfi-Kabiljo-4-12lis2015-web


http://alfi-kabiljo.com/ http://alfikabiljo.blog4ever.com/

 


 

 


[slider navigation_style=”arrows”]
“Shvatio sam da je najvažnije napisati vrlo melodioznu skladbu koja na kraju ima veliki crescendo. Pjevač je morao dobro izgledati, imati impozantnu pojavu i voluminozni glas, a od pjevačica prednost su imale plavuše, kojih u ono doba nije bilo mnogo. Veći uspjeh imale su i skladbe sporijeg ritma. U Rio de Janeiru pobijedio sam s Radojkom Šverkom, no nazvao je njihov ministar rekavši da ne može komunistička zemlja pobijediti i tako smo završili na drugome mjestu. To je bio senzacionalni uspjeh, cijeli je stadion pjevao “Cijeli svijet je moj” – “All the World is mine”. Mislim da sam ukupno dobio pedesetak nagrada.”

Alfi Kabiljo
Izvor: http://arhiva.nacional.hr/clanak/49294/alfi-kabiljo-kralj-hrvatskog-mjuzikla | autor: Nacional

“Zašto moje pjesme imaju uspjeha i dugo traju? Zato što melodiju i harmoniju svake pjesme, poput malog briljanta, dugo i dobro izbrusim, i nije mi žao vremena. Brusim i orkestraciju, recimo, u djelu “Voda i vatra za G. F. Händela” imam 28 udaraljki. Naime, kad je Händel pisao djelo “Muzika na vodi”, kralj mu je naredio da uzme 28 oboa. Toliko oboa teško bismo našli u Hrvatskoj pa sam odlučio uzeti 28 udaraljki.”.

Alfi Kabiljo
Izvor: http://arhiva.nacional.hr/clanak/49294/alfi-kabiljo-kralj-hrvatskog-mjuzikla | autor: Nacional

“Najbolja glazba koju sam napravio bila je za film “Sky Bandits”. Objavljena je i na CD-u. Kritičari su je ocijenili kao jednu od najboljih filmskih glazbi. CD je bio nominiran i za BAFTA-u i za Oscara. Ipak, nije mogao ući među prvih pet jer to nije bio veliki film ”

Alfi Kabiljo
Izvor: http://www.vecernji.hr/zvijezde/mogao-sam-ostati-u-hollywoodu-no-zivot-u-europi-puno-je-ljepsi-450792 | autor: Večernji list
[/slide] [/slider]

Alfi Kabiljo (Zagreb, 1935) skladatelj, dirigent, aranžer, pianist, tekstopisac, libretist i producent. Pohađao je privatnu glazbenu školu hrvatskog skladatelja i pedagoga Rudolfa Matza, završio je Glazbenu školu “Vatroslava Lisinskog” u Zagrebu. Kompoziciju je usavršavao u Parizu. Diplomirani je arhitekt. Skladatelj je međunarodne reputacije vrlo široka raspona stvaralaštva – piše glazbu za kazalište, film, TV, zabavne melodije, šansone, orkestralna, komorna i solistička djela. Svoje diskografske i filmske projekte snimao je u Barceloni, Beču, Londonu (Pinewood, Twickenham), Los Angelesu (Hollywood), Ljubljani, Madridu, Parizu, Tokyju, a najviše u Zagrebu. Napisao je glazbu za 80 igranih filmova i preko 100 TV epizoda. Autor je brojnih popularnih pjesama i šansona, koje s u snimljene širom svijeta, te sudionik i pobjednik mnogih festvala popularne glazbe u domovini i inozemstvu (Zagreb, Split, Opatija, Krapina, Rio de Janeiro, Tokyo, Los Angeles, Tel Aviv, Malta, Seoul, Palma de Mallorca, Kairo, Alexandria, Atena, Caracas, Mexico City, Curaçao, itd.). Njegovi musicli su najizvođeniji musicli u Hrvatskoj ( Jalta Jalta cca 1000 izvedbi) i zato ga je tisak prozvao “Kralj hrvatskog musicla”. Komična opera “Casanova u Istri” praizvedena 2. 10. 2009. u operi Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci polučila je veliki uspjeh.

Najpoznatija djela

Musicli:
Velika trka, Jalta Jalta, Dlakav život, Ivan od leptira, Car Franjo Josip u Zagrebu, Kralj je gol (dobitnik Porina) za koje je libreta napisao Milan Grgić, Crveni otok (Bulgakov-Kljaković-Grgić), Vjenčani list (Kishon¬-Kušan), Tko pjeva zlo ne misli (Britvić), Krapci (Kaštelan), Madame Hamlet (Kabiljo-Maras).
TV musicli:
Dramolet po Ciribiliu, Porodično stablo (Grgić).
Dječji musicli:
Hvali more, drž’ se kraja (Bjažić), Bijela pustolovina (Simonelli), Andersenove priče (Hitrec).
Glazba za filmove:
Scissors (sa Sharon Stone), Sky Bandits, Fear, Gymkata, The Girl, Kužiš stari moj, Seljačka buna, Deps, Novinar, Gospođica, Pad Italije, Okupacija u 26 slika, Osuđeni, Nedaj se Floki, Lea i Darija (dobitnik Porina), itd.
Glazba za tv serije:
Nikola Tesla, Mačak pod šljemom, Prizori iz obiteljskog života, itd.
Baleti:
Kentaur XII (dobitnik Porina), Pandorina kutija.
Opera
Casanova u Istri, komična opera.
Solistička i komorna glazba:
Silvery za flautu – Pastorala za alt flautu – Rumbiolo za pikolo, Larghetto i Allegro za flautu i klavir, Putujuća flauta – Suita br. 1 za flautu i klavir, Tri klauneske za flautu i tubu, Gitarina Dalmatina – Suita za gitaru, Začarani glasovir (album), Sonatina za klavir, Suita za klavir iz opere “Casanova u Istri”, Party – Suita za dva klavira, Rabelais tripartitus – Tri pjesme za bas-bariton i klavir, Intervalski oglasnik za tuba-euphonium kvartet, Guslač na ulici – Suita za violinu solo, Liburnijski trio za flautu, violončelo i klavir, Kasno jutro za korno i klavir, Dvije Chagalleske za violinu i klavir, Tri Sefardeske za violinu i klavir, Parkovi za četiri flaute, Parkovi za deset flauta, Anunnaki – Suita za 10 flauta, itd.
Orkestralna glazba
Concerto in Re per tuba e archi, Koncert za flautu i simfonijski orkestar, Voda i vatra za G F Haendela – simfonijski hommage, Suita br. 1 i br. 2 iz baleta “Kentaur XII”, Suita iz opere “Casanova u Istri”, Simfonijska suita iz filma “Sky Bandits”, Simfonijska suita iz filma “Scissors”, Simfonijska suita iz filma “Gymkata”, Simfonijska suita iz mojih hrvatskih filmova i TV serija, Simfonijska suita “Nikola Tesla”.
Zabavne melodije:
Tvoja zemlja, Nek idu lađe, Svijet je velik, Svemu dođe kraj, Prije ili kasnije, Želim malo nježnosti i ljubavi, Poljubi me za sretan put, Dan koji se pamti, Ti odluči, Majko nemoj plakati, itd.
Šansone:
Parkovi, Stari akvarel, Kužiš stari moj, Na trgu ispod sata, C’est la vie, itd.

Za gudači ansambl transkribirao je Slike s izložbe M. P. Musorgskog (izdavač Doblinger-Beč) i klavirski album Mlado lišće B. Kunca.

Na nekoliko zimskih Olimpijada, najpoznatiji svjetski klizači klizali su na njegovu glazbu.

Dobitnik je mnogih priznanja (“lvan pl. Zajc”, “Josip Slavenski”, dviju pulskih Arena, Povelje grada Zagreba, “Milivoj Koerbler”, “Porin” za životno djelo, “Status”, “Kairos”, “Boris Papandopulo” itd.). Bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja i član je međunarodne organizacije FIDOF.