Robert Gojević Wet Plate Photography


Životopis | rođen 1968. godine u Zagrebu gdje živi i radi.  Fotograf ranih fotografskih procesa iz 19, stoljeća. Ilustrator, slikar, grafički dizajner, osnivač i glavni urednik međunarodnog fotografskog časopisa BLUR magazine. Kolekcionar Hrvatskih fotografija iz 19. stoljeća.

 

NAGRADE:


GRUPNE IZLOŽBE:


SAMOSTALNE IZLOŽBE:

 


“Kad je 1888. godine George Eastman za svoju novu kameru kreirao slogan “You Press the Button, We Do the Rest” svijet fotografije zauvijek se promijenio. Umjesto dotadašnjih kompliciranih procesa po prvi put u povijesti fotografijom se mogao baviti apsolutno svatko. Tako su konačno na svoje došli svi koji su htjeli sudjelovati u čaroliji koja je do tad bila rezervirana za relativno mali broj ljudi. Iako se u svijetu fotografije od tog vremena štošta promijenilo, pojednostavljeno gledajući u neku ruku smo i dalje ostali na istoj koncepciji bezbrižnog stiskanja gumba.

Iako me današnja tehnologija oduševljava zbog praktičnosti dokumentiranja svakodnevnih događaja s druge strane izgubio sam radost ozbiljnog fotografiranja. Zbog toga sam se vratio korijenima fotografije kako bi ponovno osjetio zaboravljeno uzbuđenje fotografiranja.

Mišljenja sam, ukoliko se uistinu bavimo onim što volimo, vremenom bi se trebali razvijati i napredovati, s lakših i jednostavnih preći na teže i kompliciranije izazove. U suprotnom narušavamo valoriziranje vlastitog djela. Industrija i tehnologija uvijek su išle u smjeru pojednostavljenja, a to je suprotan smjer ukoliko se čovjek želi istaknuti. Meni osobno nema ničeg posebnog ukoliko radim ono što svatko može jer veliki dio čarolije leži upravo u onom što većina ne zna ili se ne usudi.”

Robert Gojević

 


kemijanje za mokru kolodijsku plocu from Robert Gojević on Vimeo.